deA – Duurzame energiecoöperatie Apeldoorn

by berend

DeA, Duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, zo heet het iniatitief dat is opgericht om zoveel mogelijk duurzame energie  binnen de Apeldoornse gemeentegrenzen op te wekken. Een coöperatie waar de leden het voor het zeggen hebben. Een coöperatie die energie opwekt in Apeldoorn. Groene stroom uit Apeldoorn waarvan je weet waar deze vandaan komt omdat je het kunt zien en aanwijzen; groene stroom dicht bij huis.
DeA kijkt eerst naar het opwekken van energie met zonnepanelen op zeer grote dakoppervlakken en er wordt gekeken naar de inzet van biomassa. 

Het gaat dus om duurzame energie opwekken in Apeldoorn en vervolgens die opgewekte stroom ook aan Apeldoorners leveren.
Iedereen in Apeldoorn kan “een aandeel leveren” en lid van deA worden. Door lid te worden van deA verkrijgt u zeggenschap en door klant te worden van deA krijgt u energie geleverd. 
 

Een photoshop-impressie van het dak van het Omnisport centrum, bedekt met zonnepanelen.(In het Omnisport wordt tot 27-3 het WK baanwielrennen verreden).

Op 11 november 2010, de dag van de duurzaamheid, is de Stichting ter bevordering van duurzame energie van, voor en door Apeldoorners opgericht. Deze stichting heeft maar één doel: Zorgen dat de duurzame energiecoöperatie Apeldoorn ofwel deA er komt.
Op 3 maart 2011 is de werving van aspirant-leden gestart, op 6 juni 2011 hoopt deA het 600ste aspirant-lid in te schrijven. 600 aspirant-leden komt overeen met ca. 1% van de Apeldoornse huishoudens.
Het aspirant-lidmaatschap is niet gratis maar kost €25,-. Een aspirant-lidmaatschap dat niets kost, is deA iets te vrijblijvend. Als later het aspirant lidmaatschap omgezet wordt in een lidmaatschap van de energiecoöperatie deA, wordt de €25,- als korting verrekend.

Iedereen die achter het idee staat om in Apeldoorn te komen tot een duurzame energiecoöperatie, kan aspirant-lid worden. 

Meer informatie is te vinden op de website van deA: www.de-a.nl 

Ik vind het een prima initiatief en ga zeker aspirant lid worden. Wel ben ik ben benieuwd hoe deA op prijs denkt te kunnen gaan concurreren met traditionele energieleveranciers. Want stroom uit zonnepanelen is momenteel nog een stukje duurder dan fossiele stroom. 

Een Reactie op “deA – Duurzame energiecoöperatie Apeldoorn”

 1. Gemeente Lochem is al 10 jaar bezig het is zover dat er werkelijk een pv veld gerealiseerd gaat worden. Zie dit YouTube filmpje Wubo houdt een toespraak.

  http://www.youtube.com/watch?v=BabQWaR3i28&p=A1061BA81BB3FAE0.

  Zie ook Almense Energie Maatschappij
  http://www.youtube.com/watch?v=fm4GTXxBHuQ&feature=related

  Ga er even uit dat per lid 500 Kwh wordt opgewekt dan heb je een hele boel paneeltjes nodig, zo’n 1440 stuks als het met pv opgewekt moet worden. Dit project gaat toch richting de 900.000 euro.

  Ik hoop dat het wat gaat worden.

Leave a Reply