Ook in België versnelde afbouw van subsidie

by berend

In een lange reeks landen waar overheden steun aan productie van zonnestroominstallaties verlagen, gaat ook in België deze steun versneld afgebouwd worden. De commissie Energie van het Vlaams Parlement heeft afgelopen woensdag het ontwerp van energiedecreet goedgekeurd. Dat voorziet een versnelde afbouw van de steun van zonnepanelen vanaf 1 juli 2011.

De minimumopbrengst voor een groenestroomcertificaat (GSC) – goed voor 1.000 kilowattuur stroom – daalt vanaf 1 juli van 330 euro naar 300 euro. Daarna daalt de steun stapsgewijs naar 190 euro in 2013 en uiteindelijk 90 euro vanaf 2016. Voor grote zonneparken van meer dan 1 megawattuur (MWh) zouden de subsidies nog sneller dalen, met name van 330 euro begin 2011 naar 90 euro vanaf 2013.

Tot slot wordt ook de tijdsduur van GSC’s voor zonnepanelen aangepast, van 20 jaar tot 15 jaar vanaf 2013. Deze tussentijdse bijsturing was hoognodig, zegt minister van Energie Freya van den Bossche.

Commentaar: De verlaging van GSC’s is misschien een bittere pil voor potentiële investeerders, maar is wel volkomen logisch. De prijs van zonnepanelen (en dus ook van een zonne-kWh) blijft maar zakken, dus is een correctie op zijn plaats. Ook als prikkel om leveranciers te stimuleren om te werken aan verdere verhoging van de efficiënte en verlaging van de productiekosten.

Bron: www.standaard.be

Leave a Reply