Prima aprilmaand

by berend

Net als voorgaande jaren, was april 2011 opnieuw zeer zonnig en droog. De zonnepanelen hebben 134,1 kWh geproduceerd. Het netto elektriciteitsverbruik (verbruik minus productie) kwam daarmee op +6 kWh.

Hieronder de maandgrafiek van de april-maanden.
Opvallend is de productieloze dag 15. De dag ervoor had ik de Plugwise plug geplaatst, die er helaas voor zorgde dat de zonnepanelen de 15e niets produceerden.
Ik denk dat de oorzaak ligt in een doorgevoerde wijziging in de Plugwise software. Standaard staat de plug ingesteld op het meten van elektriciteitsverbruik. In de software kan dat gewijzigd worden naar meten van productie (want de plug zit uiteraard op de zonnepanelen aangesloten).
Die wijziging had ik ’s avonds de 14e al gedaan, maar blijkbaar moet de plug daarna eerst even spanningsloos gemaakt worden om de wijzing af te ronden. Daar kwam ik pas aan het einde van de volgende dag achter. Plug eruit en er weer in, daarna ging het meten vlekkeloos.

Zonder de verloren dag had de 120 kWh/kWp erin gezeten; nu bleef de teller steken op 114,6 kWh/kWp.

De Plugwise biedt een mooie referentie voor de draaischijfmeter (van de Kijkshop) die sinds begin 2008 op zolder zijn rondjes draait.
Wat blijkt: van 16 april t/m 30 april heeft Plugwise 0,6 kWh méér gemeten dan de good old draaischijfmeter; minder dan een procent verschil! Ik heb ergens gelezen dat een draaischijfmeter een meetdrempel heeft van zo’n 10 Watt; dit zou een verklaring kunnen zijn voor het iets lagere meetresultaat t.o.v. Plugwise.

Het elektriciteits-maandverbruik was voor het eerst sinds juli 2010 (vakantie) minder dan 150 kWh, 140 kWh werd er door ons 4-en geconsumeerd. Ik denk dat het voornamelijk te danken is aan de zonneboiler: die produceerde door het mooie weer voldoende warm water, waardoor de cv-ketel bijna 3 weken ‘offline’ kon. (stekker eruit)

Het gasverbruik was in april 10 m3, een laagterecord. De verwarming is slechts enkele avonden aan geweest, resteren nog enkele kuubjes voor koken en warm tapwater. De bulk van het warme tapwater is bijna gratis door de zonneboiler gemaakt.

Zie de pagina Opbrengst en verbruik (elek.) voor de details.

2 Reacties op “Prima aprilmaand”

 1. Goedemiddag,

  Leuke site, vooral ter vergelijk met mijn eigen gloednieuwe installatie (1/2 maart 2011).
  Mijn paneeltjes (17 stuks, schuco 190 Wp) liggen wel akelig mooi onder 36 graden, maar weer niet pal zuid (zuid-zuid oost). Ik heb zo de kWh/Kwp niet paraat, maar zal eens kijken waar ik op uitkom.

  De eerste dag van mei was mijn topper tot nu toe: 22,22 kWh !!!

  Ik blijf je volgen.

  Klaas

 2. even gechecked en gecijferd, in april 424 kWh / 3.23 kWp = 131 !!

Leave a Reply