Olieboer Total stapt in Sunpower

by berend

De Franse oliegigant Total heeft afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat het een meerderheidsbelang wil nemen in de vermaarde zonnepaneelfabrikant SunPower. Met een investering van 1,38 miljard dollar krijgt Total 60% van de aandelen van de Amerikaanse fabrikant van hoog-rendement panelen in handen.

Zonne-energie is niet nieuw voor Total. Het had sinds de jaren ’80 al een belang in Photovoltech en Tenesol en onthulde in november 2010 plannen voor de bouw van een zonnepaneel-fabriek met een capaciteit van 220.000 panelen per jaar.
Daarnaast was Total ook al langer op zoek naar investeringsmogelijkheden in de nucleaire energie. Dat kan gedeeltelijk de timing van de aankoop van SunPower verklaren: met de nog immer voortdurende nucleaire ramp in Japan is de langverwachte nucleaire opleving weer uitgesteld. Daarnaast is investeren in solar een natuurlijke verzekering tegen hoge olieprijzen en verminderde oliereserves.

Philippe Boisseau, president van Total’s Gas & Power divisie, onderbouwde de overname van SunPower als een stap in een “lange termijn transitie waarin duurzame energiebronnen hun plaats naast conventionele bronnen zullen innemen”.

In de solar sector is verheugd gereageerd op de overname. De investering van Total demonstreert dat solar als een volwaardige energie-industrie wordt gezien, en dat traditionele (fossiele) energiebedrijven deel willen uitmaken van de groei van zonne-energie.

Bron: guardian.co.uk

2 Reacties op “Olieboer Total stapt in Sunpower”

  1. Why to own success? A subsidy scheme is intended to make. Jar is empty maximum success so!

  2. Also Sunpower, First Solar after the second-largest U.S. manufacturer of zonnapanelen, could again write black figures, partly due to a steep growth curve of sales in Netherlands.

Leave a Reply