Na 2022 geen kernenergie meer in Duitsland

by berend

Duitsland zet een streep onder kernenergie. Vorig jaar besloot de CDU/FDP-regering de reactoren langer open te houden, maar komt daar nu, onder druk van massale protesten naar aanleiding van de voortslepende kernramp in Japan en recente overwinningen van de Groenen in enkele deelstaatverkiezingen, van terug.

Duitsland heeft in totaal zeventien kerncentrales, waarvan de acht oudste momenteel al stil liggen. De centrales die al stil liggen, zullen niet meer worden herstart. In 2021 worden er nog zes gesloten en de drie meest moderne faciliteiten worden in 2022 beeindigd.

De Atomausstieg is voor een industriële grootmacht als Duitsland een ingrijpend en moedig besluit, aangezien bijna een kwart van de elektriciteit uit kerncentrales komt. Hoe Duitsland aan vervangende energie gaat komen is nog niet duidelijk, maar voor de hand ligt dat er nog meer ingezet zal worden op hernieuwbare bronnen.

Ondanks de beslissing van onze oosterburen om kernenergie vaarwel te zeggen, betekent dat niet dat de bouw van Borssele 2 meteen van de baan is. Volgens René Leegte (VVD) ‘betekent het Duitse besluit niks voor het Nederlandse debat’.
Ik denk dat de Duitse beslissing wel degelijk effect zal hebben in de besluitvorming in Nederland. Het maatschappelijk draagvlak voor de kerncentrale in Nederland zal er zeker niet groter door worden.
De huidige coalitie is daar vooralsnog doof voor; die wil blijkbaar per se eerst zelf ervaring opdoen met een kernramp.

2 Reacties op “Na 2022 geen kernenergie meer in Duitsland”

  1. Het zou mij niet verbasen als nederland hier weer handel in ziet.
    Kolenstroom of kernstroom voor een prikie naar het buitenland verhandelen en de eigen
    burgers kunnen de hoofdprijs betalen.

  2. Kernenergie is een goede energiebron zolang het proces goed en veilig wordt beheerst. Wanneer er problemen ontstaan met de installatie kunnen de gevolgen vernietigend zijn. Het proces is technisch gezien wel te beheersen zolang er voldoende controle wordt uitgevoerd. Maar een natuurramp heb je niet in de hand. De situatie in Japan is daar een duidelijk voorbeeld van. Nu lekt er iedere dag zwaar besmet water in de zee. Japan zoekt koortsachtig naar oplossingen . Nu kan men achteraf over de situatie in Japan conclusies trekken. De belangrijkste conclusie die ik trek is: een natuurramp heb je niet in de hand, wees daarom voorzicht met het plaatsen van kerncentrales op risicovolle plaatsen (zoals bij de zee en langs breuklijnen in de aardkorst). Ook Nederland is als land niet helemaal vrij van risico’s. Wanneer de dijken bezwijken staat ons land ook voor een groot deel onder zeewater. De waterdruk vernietigd menig gebouw en daarmee ook een kerncentrale.

Leave a Reply