Intersolar 2011

by berend

Vorige week heb ik de Intersolar in München bezocht.
Op woensdagavond (8 juni) ben ik met de trein (City Night Line) naar Zuid Duitsland afgereisd om de donderdag en vrijdag alle ontwikkelingen op solargebied te bekijken.

Vrijwel alle bedrijven in de wereld die actief zijn in zonnepanelen, omvormers, zonnewarmte, montagesystemen, productiemachines en toeleveranciers presenteerden hun producten en diensten in de Neue Messe. In totaal ruim 2200 exposanten, verdeeld over 15 hallen + een fors buitenterrein.

Een impressie: (klik op de foto’s voor een vergroting)

München Hbf. De Intersolar wordt in de stationshal al aangekondigd

De Intersolar vakbeurs wordt al voor de 20e keer georganiseerd, eerst in Pforzheim, later in Freiburg en sinds 2008 in de Neue Messe in München.

Samsung pakte groots uit in München. Het Zuid Koreaanse bedrijf speelt nu nog een bescheiden rol in solar (130 megawatt/ jr), maar heeft grootse plannen. In 2013 mikken ze op een productiecapaciteit van 1 gigawatt (GW) en voor 2020 zelfs op 10 GW per jaar.

De gloednieuwe monokristallijne “HETSI”-module met een (module)rendement van 17,2 % en een STC vermogen tot 275 Wp.
De cellen bestaan uit twee lagen silicium, een kristallijne en een amorfe laag. Sanyo past deze technologie al langer toe in haar HIT-modules.

Een noviteit waren de energie opslag systemen. O.a SMA en Samsung (zie foto) presenteerden zo’n systeem die zonnestroom opslaat en later beschikbaar stelt aan het huisnet.Een slimme meter geeft informatie over de stroomprijs op een bepaald moment van de dag en aan de hand daarvan kan de bewoner de stroom uit de batterij aanspreken of stroom uit het net halen.

Flexibele module van Global Solar. De PowerFlex modules werken op basis van CIGS cellen in flexibele matten van 2,01 of 5,74 meter. Vermogen: tot 100 Watt voor de korte mat en tot 300 Watt voor de lange versie. Kostprijs per m2: vergelijkbaar met silicium modules (volgens Global Solar).

Een van de vele “paalrammers” op de Intersolar. Een soort mini heimachientjes die de kolommen van vrijeveld installaties de grond in rammen. Indien nodig kan er eerst een gaatje voorgeboord worden. Vooral Italiaanse machinesbouwers houden zich met het ontwikkelen van deze machientjes bezig.

Nieuwe 265W mono-module van Mitsubishi Electric. De module is opgebouwd met halve cellen, 120 stuks in totaal en met liefst 4 busbars per cel. Door het gebruik van halve cellen halveert de stroom door de busbars. Daardoor zijn interne verliezen van de module slechts 1/4 t.o.v. een module met cellen van normale grootte. Bijzonder: de plus- en minpool hebben aparte aansluitdozen.

Diverse elektrische voertuigen waren aanwezig. Hier een Tesla en 2 elektrische tweewielers in het snellaadstation van Gildemeister Energy Solutions. Tot 6 elektrische voertuigen kunnen gelijktijdig opgeladen worden in het off-grid laadstation.

Op de stand van Schletter (solar montage systemen) was het erg druk. De oorzaak van de drukte bij Schletter was geen spectaculaire noviteit…

…maar er werden daar heerlijke koele biologische biertjes uitgedeeld.

Bij Solon werd een nieuw kunststof platdak montagesysteem gepresenteerd. De draagconstructie kan op 3 manieren op het dak vastgezet worden.

  1. Door de zwarte basis vast te lijmen op het (bitumen) dakoppervlak. Dan de blauwe deksel erop klikken.
  2. Indien lijmen onmogelijk is, dan spandraden door de sleuven in het blauwe deksel trekken en de boel opspannen.
  3. Ballast onder de modules plaatsen.

Abakus Solar AG uit Gelsenkirchen heeft een platdaksysteem ontwikkelt, met steunen en koppelrails uit gerecycled kunststof (PE, PET).

De stand van Solar Frontier. Centraal bij de Japanners stond de nieuwe CIS module (130-150 Wp) die wordt geproduceerd in de eveneens nieuwe fabriek met een maximale capaciteit van 900 megawatt per jaar. Ik ga een poging doen om enkele van die modules te bemachtigen.

Grote jongens als Suntech en QCELLS hadden hun stands gevuld met enorme bouwwerken.

Kyocera vierde op de Intersolar haar 35-jarig jubileum in solar met de onthulling van een nieuwe module (prototype) uit de KD-serie, de KD315GH-2PB. Deze zwart geanodiseerde module is de meest krachtige ooit van Kyocera (315 Watt-piek uit 80 cellen) en meet 1662*1320*46mm (l*b*h).

Een ultraplatte (4,5mm), frameloze module van Solon (h*b: 1.973*993) met vermogens tot 280 Wp. De module is speciaal ontwikkelt voor montage op metalen daken van damwandprofielen. De module wordt gelijmd in plaats van geschroefd. Voordelen: lager gewicht, geen onderconstructie benodigd en het dak wordt niet beschadigt. De daken waarop de modules geplakt worden mogen maximaal 5 jaar oud zijn; in dat geval geeft Solon 20 jaar garantie op de lijmverbinding.

De stand van Solland Solar. Prominent aanwezig was de nieuwe module met 60 Sunweb-cellen, ontwikkelt in samenwerking met SCHOTT Solar.

Odersun maakt solarprodukten voor gebouwintegratie (BiPV). De cellen worden op kilometers lange koperband geproduceerd, de fotovoltaïsche laag bestaat behalve uit koper, uit indium en disulfide (organisch). Odersun noemt het CISCuT koperband. De koperband wordt vervolgens ingekort, opgesloten tussen twee glasplaten en tot diverse producten verwerkt zoals gevelplaten, semi-transparante ramen en zonneschermen.

Koperbandzonnecellen van Odersun verwerkt in een zonnescherm.

‘Genius Flat’, zo heet de nieuwe dakpanmodule van Zentralsolar. De module in dakpanvorm meet 345 bij 1200 mm en bevat 14 monokristallijne zonnecellen. Maximaal (STC) vermogen per module: 55 Wp of 60 Wp. De module is compatibel met de ‘Frankfurter dakpan‘. Aan de achterzijde zit een geavanceerd ventilatiesysteem, gebaseerd op natuurlijke convectie, om het vermogen ook bij hoge zonne-instraling en daarmee verbonden warmteontwikkeling te garanderen.

Detail van de dakpanmodule van Zentralsolar.

Een Reactie op “Intersolar 2011”

  1. En, heb je al beet bij Solar Frontier?

    Jammer dat ik je niet gezien heb (zou dan op donderdag geweest moeten zijn, vrijdag fietsten we weg van München, richting Roermond… 😉 ). Maar ja, het was ook “nogal” vol.

    Leuke reportage. Kan ik lekker naar verwijzen (scheelt weer werk hier…).

Leave a Reply