Duurzame energie in Nieuwsuur

by berend

Afgelopen vrijdag besteedde Nieuwsuur aandacht aan de Duitse energietransitie: wat zijn de gevolgen voor Nederland van het Duitse besluit om alle kerncentrales uiterlijk in 2022 te sluiten?
Ik heb het item bekeken, met kromme tenen. Zo’n gast die afgeeft op die ‘verschrikkelijke’ windmolens, kilometers verderop op Duits grondgebied. En dan een boer die vreest voor een oplopende maisprijs, want die Duitsers hebben er veel van nodig om in hun biovergisters te gooien voor de winning van biogas.

Duitsers zijn vastberaden bezig met de noodzakelijk energietransitie. Doelen voor de langere termijn, duurzame energiebronnen in plaats van kernenergie en fossiel.
In Nederland niet; wij gaan aan de EU eisen voor duurzame energie voldoen met nieuwe fossiele centrales. Bijstook van biomassa in kolencentrales, ingevoerd vanuit het buitenland. Duurzame energie uit wind en zon? ‘Linkse hobbies’, daar doen wij rechtse regenten niet aan. Doe maar liever een kerncentrale. Tenenkrommende kortzichtigheid.

IEA zet strategische olievoorraad in.
Veelzeggend (en alarmerend) is de aankondiging afgelopen donderdag van het Internationale Energie Agentschap (IEA) om dagelijks 2 miljoen vaten uit de strategische voorraden op de markt te brengen, om de olieprijs te ‘normaliseren’. Het heeft geholpen, er ging meteen 10% van de de prijs af. Maar voor hoelang?  

De reden dat de IEA strategische voorraden aanwendt is dat de de stilgevallen Libische olieproductie blijkbaar niet opgevuld kan worden door de overige olieproducerende landen. En mocht het nodig zijn, dan zal de IEA opnieuw strategische voorraden op de markt gooien. Voorraden die tot op heden alleen in extreme noodsituaties werden aangewend… Die actie van het IEA lijkt mij een teken dat de productie de vraag naar olie niet meer kan bijhouden.
In Nederland denken we dat energie maken over 10 jaar nog steeds goedkoper kan met het verbranden van olie en gas..

Mocht u het Nieuwsuur-item toch willen terugkijken, klik dan hier of op het plaatje.

Een Reactie op “Duurzame energie in Nieuwsuur”

  1. Dag Berend,

    Het gaat niet zo best in ons land met duurzame energieopwekking, laten we zeggen eigenlijk hard de verkeerde kant op. Ik vind het verbijsterend dat we in Nederland in 2020 niet eens de magere 14% duurzaam opgewekte energie gaan halen die door de EG is voorgeschreven. In feite is dit percentage schandalig als je ziet hoe men in Duitsland duurzame energie stimuleert (en de bijkomende werkgelelegenheid in het MKB).
    Gelukkig hebben we zelf zonnepanelen op het dak die dag in dag uit vrolijk dooorgaan met het produceren van schone, reukloze, stamkloze en CO2 arme energie. Dat is toch puur plezier, wat?

Leave a Reply