Solland verkocht: Delta centraliseert aandacht op Borssele 2

by berend

Gisteren werd bekend dat het Zeeuwse energiebedrijf Delta de zonnecel en -paneelfabrikant Solland Solar van de hand heeft gedaan. Na een half jaar in de etalage te hebben gestaan zonder dat er zich potemtiële kopers melden, is Solland uit Heerlen verkocht aan het huidige management.

Volgens Delta omdat de rendementen tegenvielen. Maar dat is de halve waarheid: Delta heeft er zelf ook veel aan gedaan om Solland verliesgevend te maken. Solland-oprichter Gosse Boxhoorn werd eind 2008 ontslagen vanwege een conflict over de groeisnelheid van het bedrijf. Boxhoorn wilde sneller groeien om zo de kostprijs van de zonnecellen te laten dalen, maar Delta zette de hakken in het zand. Ontwikkelen richting duurzaam oké, maar niet te snel svp..

Delta zat in een spagaat: aan de ene kant duurzaamheid en decentrale energie-opwek met zonnepanelen willen ontplooien, maar aan de andere kant vol willen inzetten op kernenergie, de meest centralistische energie-optie die er is. Kernenergie gaat gewoon niet samen met zonne-energie, het zijn 2 totaal verschillende opvattingen van energieproductie.

Delta heeft gekozen voor het fossiele pad. Een tweede kerncentrale moet er komen, met de huidige rechts-conservatieve machthebbers als warme pleitbezorgers voor “Borssele 2”.

Solland Solar gaat door met de ontwikkeling en productie van de “Sunweb”-zonnecellen en de verwerking ervan in modules. Voor dat laatste is een samenwerking aangegaan met het Duitse Schott Solar.

Het is afwachten of Delta de goede keuze heeft gemaakt. Door concurrentie uit met name Azië is het winstgevend produceren van zonnepanelen in Europa lastig. Maar de tweede kerncentrale waarnaar Delta hunkert is er voorlopig nog niet, áls ie er al ooit komt..

Leave a Reply