BVB + Q-Cells: nieuwe energie voor Ruhrgebied

by berend

Kort voor aanvang van het nieuwe seizoen, presenteert regerend Duits voetbalkampioen Borussia Dortmund een partnerschap met Q-Cells.
De afgelopen jaren werd de voetbalclub door vele solarfirma’s benaderd voor samenwerking, maar uiteindelijk heeft de “BVB” gekozen voor de vermaarde zonnecel en -modulefabbrikant uit Sachsen-Anhalt.

Onderdeel van het partnerprogramma is de aanleg van een zonnestroominstallatie op het dak en gevels van het imposante “Signal Iduna Park” (voorheen Westfalenstadion), dat plaats biedt aan ruim 80.000 toeschouwers.  Voor de installatie zullen dunnefilmmodules gebruikt worden, gebaseerd op CIGS technologie.

De extacte cijfers:

  • 8868 “Q.SMART” modules (type  UF L 105, 105 Wp/st.)
  • totaal vermogen: 920,64 kWp. Verdeling:
  • Noord tribüne: 3040 Modulen (319,2 kWp, met -leuk voor Google Maps- een BVB-logo erin verwerkt)
  • Oost tribüne: 2.560 Module (268,8 kWp)
  • West tribüne: 2.560 Modulen (268,8 kWp)
  • Gevel: 608 Modulen (63,84 kWp)
  • Jaarlijkse opbrengst: ca. 860.000 kWh

Naast de voor de fans niet erg zichtbare zonnestroominstallatie zal Q-Cells het het thema zonne-energie tijdens thuiswedstrijden flink promoten met sponsoring langs het veld. De installatie moet eind oktober reeds voltooid zijn.

Solar is niet meer weg te denken uit de Bundesliga. Stadiondaken zijn ideale oppervlakten om zonnepanelen op te leggen; o.a. de stadions van Werder Bremen, Kaiserslautern, Freiburg, FSV Mainz, Bielefeld (Schüco) zijn voorzien van forse pv-insyallaties. En onlangs is het chinese Yingli Solar toegetreden tot partner van Rekordmeister FC Bayern München.

De hoofdingang van het stadion is aan de noordzijde. Waarschijnlijk zal de zuidgevel gebruikt worden voor de 64 kWp gevelinstallatie. (foto genomen in april 2009, tijdens een bezoek aan een wedstrijd van de BVB)

Bron: www.q-cells.com

Leave a Reply