Terug van vakantie

by berend

Zo, weer thuis na een kleine twee weken kamperen in Duitsland.
Aangezien ik de laatste dag van juli niet had afgewacht voor het updaten van de maandcijfers maar richting zuiden ben vertrokken, pas nu de grafiek-update. De cijfers zijn niet echt om vrolijk van te worden: juli leverde hier in Apeldoorn nog geen 100 kilowattuur per kilowattpiek op: genormeerd 98,9 kWh/kWp; in absolute cijfers 115,7 kWh. De slechtste juli-maand sinds de start van de metingen in 2007. Zelfs “netto-negatief” (meer opwek dan verbruik) zat er niet in: tegen de 89 kWh die werd afgenomen van de leverancier stonden maar 71 teruggeleverde kWh-tjes.

Zie de pagina Opbrengst en verbruik (elek.) voor meer details.

Een voordeeltje van twee weekjes van huis: doordat alles uit stond tijdens de vakantie (behalve uiteraard de zonnestroominstallatie), beginnen we augustus met (netto) -47 kWh. Het moet wel erg raar lopen wil augustus niet negatief uitvallen. (negatief = netto 100% door de zonnepanelen geleverd, dus netto geen afname van energieleverancier, is positief dus).

Ik heb tijdens de vakantie niet veel foto’s van zonnepanelen gemaakt. Toch een paar snapshotjes: (klik op de foto’s voor een vergroting)

Nabij Trier langs Autobahn 1 ligt Solarpark Mehringer Höhe 1. Dit Solarpark met een vermogen van 3,45 MW is in 2007 aangelegd door juwi. De gebruikte (dunnefilm)modules komen van First Solar.

Een paar kilometer verderop, aan de andere kant van dezelfde autobahn A1 wordt gewerkt aan Mehringer Höhe II. Er ligt nu alleen nog een heleboel aluminium en verzinkt staal voor de fundatie en draagconstructie. Over de uiteindelijke grootte of opleverdatum kan ik op internet niets vinden.

Verder ben ik op de camping aan het pionieren geweest met een autonoom zonnestroom systeempje. Ik heb een 30 Watt moduultje gekocht (60 euro) en daar een solar-laadregelaar aan gekoppeld (op de InterSolar voor 9 euro op de kop getikt). De 12V 7A accu (tweedehands, 5 euro) die ik nu mee had, heeft eigenlijk iets te weinig capaciteit om er bijvoorbeeld een laptop op te laten draaien, maar een 12V TL-lamp die ik nog had liggen brandt er prima op en ook penlites voor de fotocamera kun je er goed mee opladen. Volgend jaar wil ik een grotere accu meenemen en volledig zonder netstroom kamperen.
Overigens: een 12 Volt koelbox koelen met zonnestroom is niet (goed) mogelijk. Koelen kost erg veel energie, daarvoor is veel meer accu-capaciteit (en een groter zonnepaneel) nodig.

30 Watt Kingsun zonnepaneeltje. H*B: 0,45 * 0,50 m.

Achterzijde van het paneeltje met links van de junction box het Kotak laadregelaartje, waarop naast de plus en min van het paneel de accu en gebruiker kunnen worden aangesloten.

2 Reacties op “Terug van vakantie”

  1. Leuk idee die PV mee op vakantie.
    wellicht is dit een leuke optie om 2 panelen handig/compact te krijgen voor vervoer:
    http://www.pvsolarchina.com/wp-content/uploads/2010/11/60W80W100W140W-portable-Solar-Panel-kit.jpg

    Er zijn ook grotere/kleinere varianten beschikbaar. Maar… misschien ook goed zelf te bouwen met wat scharnieren en dergelijke?

  2. Suppose a device would be that “free energy” could generate this would be an alternative in itself.

Leave a Reply