‘Chapter-11’ voor Solyndra?

by berend

De economie heeft het zwaar, en dat geldt ook voor de solarbranche. Een combinatie van terugschroeven van feed-in vergoedingen in diverse landen, economische tegenspoed èn overproductie van zonnepanelen zorgt voor prijsdruk die diverse solarfirma’s in moeilijkheden brengt. Meerdere bedrijven hebben al winstwaarschuwingen afgegeven, sommigen zitten reeds in zwaar weer.

Chinese fabrikanten bieden modules aan tegen bodemprijzen, westerse concurrenten moeten mee in de prijzenslag maar kunnen niet tegen dezelfde lage kosten produceren als de chinezen.
En die moordende concurrentie maakt slachtoffers. Nadat eerder deze maand het amerikaanse Evergreen Solar Inc. in surseance van betaling ging, werd vandaag bekend dat Solyndra (eveneens uit de VS) de productie heeft stilgelegd, ontslag dreigt voor de 1100 werknemers. Als redenen voor het stoppen van de activiteiten noemt Solyndra de afremmende economische groei en daaruit voortvloeiende verminderde marktcondities voor zonnestroom.

Solyndra is/was actief met bijzondere, buisvormige ‘zonnepanelen’, gebaseerd op CIGS dunnefilm techniek. Eén van de voordelen is dat er weinig ballast aangebracht hoeft te worden om de panelen ook bij harde wind op hun plaats te houden. Een nadeel van het ontwerp is dat de Solyndra panelen alleen geschikt zijn voor platte daken.

Solyndra overweegt een zogenaamd “Chapter-11”, een amerikaanse vorm van faillissementsbescherming voor ondernemingen, waardoor het bedrijf makkelijker kan reorganiseren ter voorkoming van een bankroet.
Maar een verkoop van de boedel wordt ook niet uitgesloten.

Dat Solyndra mogelijk van het solar-toneel verdwijnt is spijtig. De geavanceerde CIGS techniek van Solyndra was weliswaar niet erg breed toepasbaar, maar had zeker potentieel. Helaas konden ze qua prijs niet tegen de aziaten op. Ik vermoed dat het niet bij Evergreen en Solyndra blijft, er zullen er nog meer verdwijnen of overgenomen worden.

Bron: http://www.pv-tech.org

Leave a Reply