Wordt de zon de Griekse reddingsboei?

by berend

De zon is bron van alle leven, maar mogelijk dat diezelfde zon gaat zorgen voor het in leven houden van de euro in Griekenland. Enkele maanden geleden las ik er ook al iets over, en vandaag lanceerde de Griekse minister van Energie George Papaconstantinou op de PVSEC (Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition) in Hamburg een nieuw plan om land te verhuren ten behoeve van duurzame energieopwekking.

Griekenland heeft 300 zonnige dagen per jaar en bijna 50% meer zon dan Duitsland of Nederland, dus investeren in zonne-energie kan interessant zijn voor buitenlandse investeerders.

Ik denk dan ook aan dat Desertec plan, een Duitse organisatie die in Zuidelijk Europa en (vooral) Noordelijk Afrika elektriciteit wil opwekken met zonne- en windenergie en dan transporteren naar Europa. Op de kaart staat Griekenland als potentiële locatie voor CSP centrales.

Nu biedt Griekenland zelf landoppervlak aan voor zonne-energie projecten. In Noordelijk Afrika hebben ze voorlopig nog even andere zaken aan het hoofd heeft dan nadenken over zonne-energie. Ik hoop dat Europa dit Griekse voorstel serieus neemt. De Grieken worden geholpen, Europa helpt zich er zelf mee  (schone energie tegen een vaste prijs), Europa wordt minder afhankelijk van olie (uit Syrië..) en en passant wordt het energie- en  klimaatprobleem aangepakt.

Dus Europa: red de euro, go solar!

2 Reacties op “Wordt de zon de Griekse reddingsboei?”

  1. Joachim Bunders on november 2nd, 2011 at 9:20 pm

    Is de Solar Tower van EnviroMission Ltd.niet een betere optie? De grote glazen ruimte waar zonnewarmte wordt ingevangen kan gebruikt worden voor warmteminnende gewassen. Gezien de groeiende behoefte aan voedselproductie een aantrekkelijk perspectief. Solar Towers gaan gebouwd worden in Australie en de Verenigde Staten. Samenwerking zal stellig de prijs van ontwikkeling en constructie snel doen dalen.
    Geef desnoods volksaandelen uit en maak de draagkracht voor de omschakeling naar schone en duurzame energie aantrekkelijk.

  2. I am curious to find out what blog system you’re using? I’m experiencing some small security problems with my latest site and I’d like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

Leave a Reply