Nuon sluit Helianthos-fabriek

by berend

NUON’s zoektocht naar een partner om de Helianthos zonnecelfolie in productie te nemen blijkt tevergeefs geweest: vandaag maakte het energiebedrijf bekend dat de proeffabriek in Arnhem wordt gesloten. Omdat er ook geen marktpartijen waren die Helianthos wilden overnemen, rest NUON niets anders dan opdoeken van de fabriek, met verlies van ruim 50 arbeidsplaatsen.

De 85 miljoen euro NUON in het Helianthos zonnecelfolie-project had geinvesteerd moet afschreven worden. Daarnaast ligt er een claim van de Provincie Gelderland dat 7 miljoen euro toegekende subsidie zal terugvorderen wegens het stopzetten van het project.
Het mislukken van Helianthos wijt NUON aan de dalende prijzen van zonnepanelen. De Helianthos-folie kon zowel op prijs als rendement bij lange na niet concurreren met kristallijne zonnecellen. 

Maar NUON mag ook zichzelf niet vrijpleiten van het Helianthos fiasco. Mijn indruk is dat NUON ook iets met duurzaamheid wilde doen om er goede sier mee te maken bij klanten en investeerders. Wat ontbrak was echte toewijding om van het product een succes te maken.  

Het is spijtig voor de werknemers die hun baan verliezen en de opgedane kennis die verloren gaat. De revolutie naar duurzame energiebronnen zal doorgaan, maar Vattenfall/NUON bewijst nogmaals dat de bijdrage daaraan van de bestaande fossiele energiebedrijven zeer beperkt zal zijn.

Persbericht NUON: www.nuon.com

Leave a Reply