Infocentrum Ecofactorij Apeldoorn

by berend

In Apeldoorn verrijst momenteel een bijzonder  gebouw. Op het duurzame bedrijventerrein “Ecofactorij” is wordt gebouwd aan het Informatiecentrum Ecofactorij. De vorm is geïnspireerd op het beukenblad-logo van de gemeente Apeldoorn.

In het infocentrum wordt duurzaamheid op verschillende manieren in de praktijk gebracht. Zo worden o.a. gerealiseerd:

  • een PV –dak
  • isolatie met schapenwol
  • alleen FSC hout
  • biomassaketel
  • revolutionaire warmte- koudeopslag in het gebouw zelf
  • energiezuinig lichtplan
  • opslag regenwater op terrein

De dakgeintegreerde zonnemodules (BIPV) zijn reeds  in de ronde zuidgevel geinstalleerd. Ik heb nog geen specificaties van de modules kunnen bemachtigen, maar zo op het oog lijken het flexibele modules van Uni-Solar met dunnefilmcellen. Dergelijke lintmodules van Uni-Solar (bijv de Powertilt) hebben een maximum vermogen van 144 Watt. Ik heb er ongeveer 70 geteld, als dat klopt is het totaal vermogen ongeveer 10 kWp.

Bedrijven die zich willen vestigen op “De Ecofactorij” worden door middel van het Kwaliteitsplan Ecofactorij verleid om een extra inspanning te doen op het gebied van duurzaamheid. Op een tiental thema’s (o.a. efficiënt grondgebruik, koelen/verwarmen, afvalbeheer, water) kan het bedrijf “kwaliteitspunten” scoren die uiteindelijk recht geven op een korting op de grondprijs.

Nog lang niet alle kavels zijn verkocht. Ik ben benieuwd of de gemeente Apeldoorn  de eisen voor de kwaliteitspunten voor de resterende kavels intact laat, of dat deze duurzaamheids-eisen versoepeld worden mocht de verkoop stilvallen. Momenteel wordt het infocentrum, dat voor het eind van dit jaar klaar moet zijn, omringt door maisvelden..

Enkele foto’s van de bouw: (klik voor een vergroting)

Tussen de maisvelden verrijst het Informatiecentrum Ecofactorij in Apeldoorn.

De dakgeintegreerde zonnepanelen zijn reeds aangebracht door de Apeldoornse installateur hollander techniek.  De ruimte in de open gevels wordt ingevuld met kozijnribben en glas in verschillende tinten.

Het kan de lichtval zijn, maar de zonnecellen hebben geen gelijkmatige kleur. Mijn vermoeden is dat het om dunnefilm modules van Uni-Solar gaat.

Detail van de stroken met de zonnecellen.

Leave a Reply