Solar bloedbad verhevigt: problemen voor Jinko, Yingli, Trina, …

by berend

Donkere wolken doemen op voor de fabrikanten van zonnepanelen. Gisteren plaatste nu.nl  een bericht van onderzoeksbureau Solarbuzz over de moeilijke omstandigheden voor de fabrikanten die door inzakkende vraag grote problemen hebben met het afzetten van de productie, met als gevolg lagere prijzen. Nu is dat als consument wel leuk, maar niet voor de producent waar de winstgevendheid in het geding komt. De Duitse beurssite Der Aktionair voorziet ook zware tijden voor de solar industrie.  Gisteren kwam het -opnieuw- tot stevige koersdalingen. Chinese reuzen Yingli Green Energy en Trina Solar duikelden 8%, JinkoSolar nog meer. Vooral die laatste heeft het zwaar; sinds begin juli heeft de beurskoers meer als 80 procent aan waarde verloren.Vanwege een enorm overschot van zonnepanelen (wereldwijd uitpuilende magazijnen) zijn fabrikanten genoodzaakt de productie terug te schroeven. 

Productie drastisch gereduceerd.

Ook in China is al lang niet meer alles koek en ei in de solarsector. De solarbedrijven hebben zwaar te leiden onder het veel te grote aanbod van zonnepanelen, die ze door agressieve expansie zelf veroorzaakt hebben. 
Met spotgoedkope leningen is er door de Chinese regering een gigantische solarindustrie uit de grond gestampt. Maar nu staan vele productielijnen stil.
Solar-analist Jesse Pichel van investeringsbank Jefferies schat dat de leidende Chinese solarbedrijven nog maar op helft van de productiecapaciteit produceren. Veel producenten met een kleinere omvang hebben hun productie zelfs geheel stilgelegd.

Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor het aantrekken van de vraag, vervolgt Pichel. Hij verwacht een pijnlijke stabilisatie in de solarsector, die vele bedrijven niet zullen overleven. Pas vanaf 2013 zou er weer sprake kunnen zijn van groeiende omzet- en winstcijfers.

Analisten hebben de winstverwachtingen voor het komende jaar naar beneden bijgesteld, soms drastisch. Sommige experts verwachten dat JinkoSolar zelfs in de rode cijfers zal belanden. Beleggers moeten zich niet door de optisch gunstige koersen laten verleiden. Verdere koersdalingen zijn in het licht van de uiterst gespannen situatie meer waarschijnlijk dan een herstel.

Bron: www.deraktionaer.de

Leave a Reply