World Solar Challenge 2011

by berend

Komende zondag start een autorace dwars door Australië. De auto’s waarmee gereden wordt hebben geen brullende motoren en stinkende uitlaatgassen. Nee, de wagens in de World Solar Challenge rijden op elektriciteit uit zonne-energie, betrokken van de grootste gratis energiebron: de zon.

Maximaal 30 studententeams van over de hele wereld strijden met zelf ontworpen auto’s in een ruim 3000 kilometer lange rit over de Stuart Highway om de zege. Het uitgangspunt van de wedstrijd is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling van duurzaam transport.

De WSC wordt steeds professioneler: veel teams worden ondersteunt door grote bedrijven, niet alleen financieel maar ook op het technische vlak. Onder de deelnemers zijn twee Nederlandse teams: NUON Solar team/TU Delft en Solar Team Twente.

De wedstrijd wordt om het jaar georganiseerd en gaat van het noordelijke Darwin via Alice Springs naar Adelaide. Zondag 16 oktober starten de teams en moeten uiterlijk op 23 oktober binnenkomen.  Tijdens de rit moeten de teams een aantal checkpoints passeren. Dagelijks wordt er gereden van 08:00 tot 17:00. Dan moet de wagen stilgezet worden en slaat het team een bivak op langs de weg voor de overnachting.

Morgen (woensdag) begint de technische controle (scruteneering). Zaterdag is de kwalificatie om de startvolgorde te bepalen.

Links: de winnaars van 2009: Tokai Unversity uit Japan. Hun nieuwe wagen “Toray” maakt gebruik van HIT® hoogrendements zonnecellen van Sanyo (onderdeel van Panasonic) en lichtgewicht Li-ion accupack (van Panasonic). De teams van Nuon/TU Delft en Solar team Twente maken ook gebruik van dit Panasonic accupack.

Ik zal proberen regelmatig een update te geven van het evenement. Collega blogger Jeroen Haringman van Solarwebsite.nl gaat ruim aandacht besteden aan de WSC.

4 Reacties op “World Solar Challenge 2011”

  1. Hugo Ceusters on juli 10th, 2013 at 12:14 pm

    Beste mensen, Veel sukses gewenst met de race.
    Ik ben zelf bezig met het bouwen van een aluminium zeilbootje type trimaran 7 x 5 mDit vaartuigje wordt belegd met zonnepanelen die een electromotor voeden(voorlopige keuze Torqeedo 2.0) ik wil ongeveer 80 amp kunnen laden in deepcycle batterijen op 24 voltMet dit bootje wil ik in december van Europa naar Trinidad varen:Dit is de aanloop van mijn eigenlijk project: Het omvaren van wat ik het eiland der Guyanas noem:Orinoco opvaren, Casiquiare volgen die de bifurcatie vormt tussen het Orinocosysteem en de Rio Negro met het Amazone systeem, weer aankomen in de atlantische in Belem en langs de kusten van de Guyanas weer naar Trinidad. Ik denk dat ik de atlantische overtocht kan zeilen in de snelste tijd ooit geregistreerd voor solozeilers met behulp van 100% schone energie wind en zon. Die snelheidsidee is voor mij slechts een bijkomstigheid. Het gaat mij om het Guyana eiland voor welke tocht men normaal enkele honderden liters brandstof nodig heeft voor een kleine buitenboordmotor..- Met mijn gedachte opstelling, wind en zon, wordt de idee haalbaar. Ik heb graag dat u mij helpt met de volgende info: Welke zonnepanelen? Prijs is ook belangrijk daar ik moet werken met een zeer klein budget te betalen uit een minimaal AOWeetje. Welk soort laadregelaar is nodig of gewenst? Ik denk niet aan lithiumbatterijen : prijskaartje…Alle info over prijs/kwaliteit zonnepanelen en batterijen is heel welkom.Ik hoop dst u mij wijzer kunt maken, eventueel ondersteunen.Nogmaals veel sukses gewenst en ik hoop op een voor mij positieve reactie Hartelijke groet, Hugo

  2. hugo ceusters on juli 12th, 2013 at 11:11 am

    Ik wacht met enig ongeduld op een reactie m b t vorig bericht. Groet, Hugo

  3. Dit is wellicht niet het juiste platform voor een dergelijke vraag???

  4. […] Pour conclure, voici une petite carte représentant l’ensemble du trajet (3000 km) auquel nous nous attaquerons. Eh oui, nous traverserons l’Australie du nord au sud en passant en son centre désertique! Crédit pour l’image: http://www.herbergpv.nl/2011/10/11/world-solar-challenge-2011/ […]

Leave a Reply