Eindelijk de begeerde CIS panelen bemachtigd

by berend

Het schuurtje naast ons huis krijgt eindelijk een extra functie: zonnestroom maken!
Op het platte dak van 3,3 x 3,3 mtr. komen 4 zonnepanelen te liggen met een hellingshoek van 15 graden, totaal 600 Watt-piek.

Ik heb gekozen voor CIS dunnefilmpanelen van het Japanse Solar Frontier. Vanwege de geclaimde goede prestaties bij zwakke lichtcondities (bewolking) en goede EROEI (Energy Return On Energy Investment). Produceren van een CIS paneel (Copper Indium, Selenium, de belangrijkste materialen van de fotovoltaïsche laag) vergt veel minder energie en grondstoffen dan een paneel met kristallijne cellen. En verder lijkt het mij leuk te experimenteren met nieuwe solar technieken.

De productie van de nieuwe panelen met CIS dunnefilmtechniek kwam begin dit jaar op gang en ergens in de zomer zou de eerste scheepslading in Europa arriveren. Ten tijde van de Intersolar, begin juni in München, waren de panelen nog niet te koop in Europa, maar op de stand van Solar Frontier heb ik toen wel verkoopadressen in Duitsland gekregen. In Nederland had Solar Frontier toen nog geen handelspartner.

Ik heb enkele Duitse bedrijven gebeld, maar dat werd geen succes. Die firma’s leverden als groothandel vrijwel zonder uitzondering louter aan installateurs. Die ene solarshop die de 130 Wp versie aanbood wilde niet voor 4 paneeltjes een order in gang zetten en had bovendien de panelen niet op voorraad.

Uiteindelijk bleek er toch een Nederlandse vertegenwoordiger te zijn: SolarClarity in Weesp. SolarClarity is een groothandel die normaal niet aan particulieren levert, maar wilde voor mij een uitzondering maken. Afgelopen maandag heb ik de spullen opgehaald en komend weekend wil ik de panelen plaatsen.

De omvormer is een Mastervolt Soladin. Een laag-efficiënt en lawaaiig apparaatje, maar veel keus is er helaas niet.
Grote pré van de Soladin is dat hij met bijna alle typen panelen overweg kan, ook CIS panelen met nogal typische stroom- en voltage-specificaties.  Als er in de toekomst een beter alternatief beschikbaar komt, dan zal ik dat zeker overwegen.

Een paar plaatjes: (klik op de foto’s voor een vergroting)

Het CIS paneel is volledig zwart. Zowel het cel-oppervlak als ook het zwart geanodiseerde frame.

Proefopstelling van het SF150 paneel op 2 aluminium steunen. De hellingshoek is 15 graden.

Achterzijde van de proefopstelling. Onder de steunen leg ik stukken rubbertegel ter bescherming van de dakbedekking.

De aluminium steunen die ik ga gebruiken, 2 stuks per paneel, heb ik zelf ontworpen en in de buurt laten maken door het bedrijf van een oud-klasgenoot. De montagerails en eindklemmen (Renusol) plus de nodige stekkers en solarkabel heb ik uit Duitsland laten komen.

De specs-sticker. Het voltage en stroomsterkte van de CIS panelen van Solar Frontier wijken nogal af van panelen met kristallijne zonnecellen.

Rails en klemmen zijn van Renusol.

Close-up van de “SF150-L”.

12 Reacties op “Eindelijk de begeerde CIS panelen bemachtigd”

  1. Ik heb even de Steca500 omvormer bekeken, qua stroom (ca. 2 Ampère) zou dat kunnen, maar qua spanning (4x 79Volt =316 Volt DC) werkt dat inderdaad niet (Steca500 max. 230 Volt DC).
    Blijft lastig, maar: je dakje doet nu vele malen meer dan een stenentijdperk-dak waar helemaal niets op ligt! Hulde!

  2. Ben nog niet helemaal thuis op de PV markt, maar wat is er zo speciaal aan de stroom/voltage specs van deze panelen?

  3. @Marco: even ter beeldvorming.
    Mijn poly-kristallijne paneel doet 7,2 Ampere bij ca. 26,5 Volt (190Wp)
    De mono-kristallijne paneel wat ik ook heb doet: 5 Ampere bij ca. 52 Volt. (260Wp)
    De hier getoonde panelen (dunne filme) doen 1,9 Ampere bij ca. 80 Volt.

    Door combinatie van meerdere (dezelfde type) panelen kom je op hogere klem-spanningen (DC) die wel moeten matchen bij de omvormer, alsmede ook de maximaal te leveren stromen.
    Daar komt het in het kort op neer: deze dunnefilm/CIS panelen geven hoge spanningen per paneel (en lagere stroom) tov mono/polykristallijn paneel. Maar.. zijn naar het schijnt temperatuur-ongevoeliger (dus in warme zomers geen verminderde productie) en beter bij diffuus licht. Maar ik hoop dat metingen van Berend dit kunnen bevestigen 🙂

  4. Wat Niels hierboven schrijft klopt helemaal.
    Vergeleken met panelen met kristallijne cellen hebben de SF panelen een hoge MPP spanning en een lage MPP stroom.
    De SF panelen kunnen alleen op een Matervolt Soladin als ze parallel aangesloten worden, in mijn situatie 4 strings van 1 paneel.

  5. @Berend: Hmmm parallel schakelen op de Soladin? Is dan de Steca500 niet ideaal (mits die ook overweg kan met het parallel schakelen)?
    parallel geschakeld zou je rond de 160 Volt zitten, en die 2 Ampere kan de Steca weer wel aan? Just a thought running through my head 🙂

  6. Leuk om te zien, die nieuwe initiatieven op het gebied van zonne-panelen.
    Wij zijn bezig om ons op zonne-panelen te orieteren.
    Berend, mag ik vragen wat je er ongeveer voor betaald hebt?

  7. @Niels: die Steca500 zou denk ik ook kunnen i.c.m. met 4 CIS panelen, maar dan wel “2×2” aansluiting (2 parallele string van elk 2 in serie aangesloten panelen). Maakt mij niet zo erg veel uit, de Steca is ook weer niet zóveel efficiënter.

    @Alexander,
    Kosten: voor de hele set kom ik uit op ongeveer EUR 2,60/Wp.
    Bij zo’n kleine installatie, reken voor montagemateriaal en omvormer ruim 1 euro per Wattpiek.

  8. René van der Vlerk on oktober 28th, 2011 at 11:04 am

    Even een vraag over de hoek waar je de zonnepanelen op zet. Je hebt 15 graden is dat voor deze panelen ideaal of heeft dit een andere rede. Ik dacht te hebben begrepen dat het ideaalste rond 40 graden was. Ps mooie set panelen en een leuke site.

    Vrg René

  9. @René,
    15 graden is ideaal in de zomer, maar in de winter doen de panelen dan niet veel. Da’s jammer, maar de wintermaanden zijn toch niet de maanden waar je het van moet hebben.

    Hoe steiler de panelen op een platdak staan, hoe groter de slagschaduw, hoe meer ruimte er moet zitten tussen de rijen panelen. En die ruimte heb ik niet 🙂
    Bovendien, hoe steiler de panelen staan, hoe hoger ze boven de dakrand uitsteken, hoe groter de kans dat een bouwvergunning noodzakelijk is.

  10. kijk voor zonne panelen echt echt heel goedkoop
    €0.98 per Wp incl 1e kwali panelen 215 Wp

  11. Harrie Dirksen on april 10th, 2014 at 5:37 pm

    Eindelijk iemand gevonden die al langer gebruik maakt van Solar Frontier panelen. Ik ben een leek maar het lijken mij goede panelen, zeker omdat ik lichte schaduwvlekken van bomen op de panelen kan krijgen. Ik overweeg 36 x 165Wp te laten plaatsen. Een ander leverancier zegt mij echter dat deze panelen snel in rendement achteruit gaan. Wat is jouw ervaring?

    Met vriendelijke groet,
    Harrie

  12. De Solar Frontiers draaien bij ons bijna 10% meer dan de LG mono en SHARP poly. Zowel op ons testdak in Twente als op ons testdak op Texel . Gewoon 10 jaar product en 25 jaar opbrengstgarantie. Moederbedrijf Showa Shell. Lijkt dus veiliger dan de vele Chinesen.

Leave a Reply