CIS panelen geinstalleerd, totaal nu 1770 Wp

by berend

Gisteren had ik tijd om de 4 CIS dunnefilm zonnepanelen te installeren en op de omvormer aan te sluiten.
Eerst de panelen op de steunen monteren, dan naar het dak zeulen (die Solar Frontier panelen zijn met 20 kg/st. aan de zware kant), aansluiten, omvormer ophangen. De zon was al onder toen ik de omvormer in het stopcontact stopte, dus pas vanmorgen kon ik controleren of alles het naar behoren doet. Toen ik vanmorgen in de schuur keek, zag ik dat de Soladin ook al wakker was en knipperde tevreden.

Aansluitwijze.
De CIS panelen hebben een dermate hoge arbeidsspanning (MPP-spanning) dat ze parallel moeten worden aangesloten, bij onze set betekent dat 4 strings van 1 paneel. (meer gangbare panelen met kristallijne zonnecellen worden doorgaans in serie aangesloten).

Voordelen van parallel aansluiten is dat schaduw op één paneel niet de vermogen van de overige panelen ook naar beneden haalt. En schaduw krijgen de CIS panelen helaas nog al eens… Sowieso dagelijks vanaf 15:30; dan zet het huis de buren de panelen één voor één in de schaduw. En dan zijn er nog bomen die in herfst en winter een paar uur per dag voor schaduw zorgen. Gelukkig gaat de zon vanaf half maart over de bomen heen en dat wordt volgehouden tot eind september. En dat zijn toch de maanden waar je het als bezitten van zonnepanelen van moet hebben (driekwart van de opbrengst wordt gemaakt in de lente- en zomermaanden). Dus ja, ze krijgen meer schaduw dan me lief is, maar dat is (voor mij) geen reden om het dan maar niet te doen. Nadeel van parallel aansluiten is dat er extra Y-stekkers nodig zijn.

Vanaf vandaag hebben wij 11 zonnepanelen op het huis, in totaal 1770 Wattpiek aan zonnestroomvermogen. Ik verwacht daar jaarlijks ongeveer 1400 kWh mee op te wekken, zo’n 75% van ons elektriciteitsverbruik.

Opbrengst meten
Voor het meten van de opbrengst had ik Plugwise in gedachten. Een half jaar geleden heb ik een Plugwise basisset met 2 meetpluggen gekocht; één zit op de omvormer van de dakinstallatie, en één had ik zolang bij de koel/vrieskast geplaatst. Vandaag de koelkast-plug naar de schuur verplaatst, maar helaas: de stick vind hem niet. Blijkbaar is de afstand tussen stick en plug, het zal iets van 7 meter zijn, iets te groot. Ik moet daar nog een oplossing voor vinden, maar met de computer naar de schuur verkassen is geen optie. Voorlopig heb ik een good-old draaischijfmeter (ooit eens bij de Kijkshop gekocht) geplaatst.

Light Soaking Effect
CIS panelen van Solar Frontier hebben nog een bijzondere eigenschap: “Light Soaking Effect”. Dit effect zorgt ervoor dat de panelen onder bepaalde (zonnige) omstandigheden méér vermogen leveren dan op de sticker vermeld staat. Men zegt 10%, ik ben erg benieuwd wat dat voor de opbrengst gaat betekenen. Het zou kunnen dat onder invloed van het Light Soaking Effect de Soladin soms veel te krap bemeten is en vermogen gaat afknijpen. Mocht ik hierdoor veel opbrengst missen, dan zal ik misschien de installatie aanpassen met een extra omvormer (2 panelen op 1 omvormer). Maar dat moet de toekomst uitwijzen. Eerst maar eens kijken wat de panelen in de winter presteren.

Kosten
De kosten van deze uitbreiding komen op ongeveer EUR 2,60/Wp. Het kan tegenwoordig een stuk goedkoper met standaard doe-het-zelf pakketten met Chinese kristallijne panelen, maar ik vond de prijs niet doorslaggevend. Bovendien denk ik dat ik op dit schaduwgevoelige dak qua opbrengst beter af ben met CIS panelen.

De nieuwe CIS panelen in de oktoberzon. Omdat de panelen in de middag in de schaduw komen te liggen, heb ik ze iets oostelijk van zuid opgesteld.

De vlakke opstelling (hellingshoek 15°) was nodig om de achterste rij niet al te veel in de schaduw van de voorste te zetten. Bovendien, doordat de panelen op deze manier weinig boven het dak uitsteken, waren ze vergunningsvrij te plaatsen.

Mastervolt Soladin omvormer. De meetapparatuur moet nog wat beter opgehangen worden.

De Plugwise-plug is momenteel “out-of reach” en geeft dus geen data door naar de computer. Moet ik nog een oplossing voor vinden.

Voor parallel aansluiten zijn extra vertakkings-stekkers (Y-stekkers) nodig. Ik had er 6 nodig (à 6 euro/stuk)

Ik had nog wat terrastegels over, die kunnen mooi als ballast dienen om de panelen op hun plaats te houden.

10 Reacties op “CIS panelen geinstalleerd, totaal nu 1770 Wp”

 1. Ziet er zeer strak uit! Mooie panelen! Helaas heb ik even alleen nog maar de noordzijde vrij en al veel te veel PV op het dak staan.
  Ben erg benieuwd naar de cijfers en ervaringen! Ik heb hier nog 1 CIS-paneel Avancis Powermax staan… alleen geen omvormer.

 2. Mooie dingen Berend, Veel plezier ermee, en veel opbrengst. Ik meet zelf van alles en nog wat met m’n Plugwise, o.a. ook paneeltjes op het dak van de schuur. Soms (zoals vanochtend) moet ik even met de computer naar de schuur toe (25 meter) om voldoende signaal op te pikken. Voor dit doel gebruik ik een netbookje. Werkt als een trein, alweer twee jaar lang.

 3. Klasse spul Berend.

  Ben ook benieuwd naar de ervaringen. De fabriek in Japan loopt volgens Photon inmiddels full-speed. Komen weinig mensenhanden aan te pas. 900 MWp per jaar (plus nog wat grut van twee oudere lokaties, totaal ongeveer 1 GWp productie…).

  Ben benieuwd of ze bij First Solar al het zweet in de bilnaad voelen… 😉

 4. Misschien kijk ik niet goed, maar ik kan in het artikel niet vinden wat het vermogen van deze modules is? Misschien heb je zelfs wel een link naar de datasheet?

 5. @ Paul: zie hier in eerder artikel: http://www.herbergpv.nl/?p=5186
  per paneel is dat 150Wp STC-vermogen.

  Datasheet: Google is your friend 😉 http://www.solar-frontier.com/UserFiles/file/Datasheet%20Europe(1).pdf

 6. Zijn inderdaad hele mooie panelen, ik zelf heb de NexPower 150 watt in het programma welke nagenoeg hetzelfde zijn. Wat ik wel jammer vind is dat je voor kleine systemen heel erg beperkt bent in omvormer keus door de grote open klem spanning. Wij gaan volgende week een proef doen bij een klant met 5 stuks Nexpower AX150 Wp en een SMA SB1200. Indien voor jullie van waarde wil ik best de uitkomsten posten.

 7. Mooie panelen geplaatst, nu zie ik dat je de afgelopen jaren je zonnesysteem aan het uitbreiden bent, nu vraag ik me af of je elke omvormer op een aparte groep in de meterkast heb aangesloten, een vriende van mij heeft namelijk een zonnepanelen systeem met een sb 1600 tl, hij wil ook zijn systeem uitbreiden, mag hij nu een tweede sb 1600 tl op dezelfde groep aansluiten,

  Ik kijk regelmatig op je site,

  Nico

 8. Nico: de eerste set (1170 Wp, 1000 Watt omvormervermogen) is aangesloten op een aparte groep. De CIS uitbreiding, op de Soladin 600 (500 Watt AC) is aangesloten op een bestaande groep (met verbruikers).
  Het aansluiten van 500 Watt omvormervermogen op een bestaande groep is geoorloofd.

 9. Berend, de plugwise stekkers staan draadloos met elkaar in verbinding. Als je ervoor zorgt dat de pluggen elkaar kunnen “zien”, kun je grotere afstanden overbruggen. Eventueel kun je nog een extra plugje aanschaffen. Hoe meer je er hebt, hoe betrouwbaarder (en groter) je plugwise-netwerkje wordt (kan worden). Groet, Harm

 10. Berend, ik zie nu pas deze gegevens en ben nieuwsgierig naar je ervaringen sinds de plaatsing. We zijn van plan 12 Solar Frontier CIS panelen te laten plaatsen op ons oost-west gelegen dak, ook wij hebben last van schaduw door bomen en natuurlijk de oost-west ligging. Ik hoop dat je dit leest en we zouden feedack heel erg op prijs stellen. Groet van Frans

Leave a Reply