Lawinehekken worden stroomopwekkers

by berend

Mooi project in Zwitserland: op de zuidflanken van de Chüenihorn (2413 mtr) in het zuidoostelijke kanton Graubünden, is op een lawinehek een solar testopstelling (4 zonnepanelen) gemonteerd. Er wordt een jaar uitgetrokken om te kijken hoe de opstelling zich houdt en wat de stroomopbrengst is.

Als de test goed verloopt is het de bedoeling dat in 2013 gestart wordt met de bouw van de lawinehek-zonnecentrale met een vermogen van 3,5 megawatt. Volgens berekeningen zou de opbrengst ervan jaarlijks zo’n 4,5 megawattuur bedragen, voldoende om 1200 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Het project is een initiatief van de 350 zielen tellende gemeente Sankt Antönien, gelegen in het dal onder de Chüenihorn. Dus naast bescherming tegen lawines gaan de lawinehekken ook de stroom voor de inwoners opwekken.

Zonnepanelen plaatsen op een dergelijke constructie biedt een aantal voordelen:

  • er is geen extra landoppervlak benodigd.
  • op hoogte is de zoninstraling hoger en de temperatuur lager dan op zeeniveau (beide goed voor de opbrengst)
  • plaatsing boven de boomgrens, dus geen schaduw
  • sneeuw in de winter zorgt voor reflecties die de stroomopbrengst flink verhogen.

De 4 testpanelen worden op weinig duurzame wijze naar de proefopstelling getransporteerd. Op de achtergrond de kale zuidflank van de Chüenihorn met honderden meters lawinehek. 

De testpanelen wordt uitgerust met meetapparatuur en een webcam.

De lawinehekken zijn gemaakt van zeer solide staalconstructies, voor de montage van zonnepanelen hoeven geen versterkingen aangebracht te worden.

Fotobewerking hoe de lawinehek-pv-centrale er uiteindelijk uit kan gaan zien.

Meer info: Solarkraftdorf.ch, Schweizer Fernsehen (video), Sonnenseite.com

Leave a Reply