1 miljoen PV-installaties in Duitsland

by berend

In Duitsland is vandaag de 1.000.000-ste zonnestroomcentrale aan het Duitse elektriciteitsnet aangesloten. Dat maakte het Bundesverband Solarwirtschaft (BSW-Solar) vandaag bekend.
De jubileum-installatie staat in Berlijn, pal aan de oever van de Spree op het dak van het FES, een rijksinstituut voor onderzoek en ontwikkeling van sporttoestellen.

Die 1 miljoen PV-centrales zijn het resultaat van een zeer succesvolle wet, de EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz).
Deze wet regelt de afname en vergoeding van uitsluitend uit duurzame energiebronnen geproduceerde elektriciteit (bijv. zonne- en windstroom) door netbeheerders.
De grote investeringen in Duitsland heeft gezorgd voor een enorme stijging in productieaantallen en productontwikkeling, waardoor de prijzen van zonnepanelen drastisch zijn gezakt. En waar de rest van de wereld dankbaar de vruchten van mag plukken.

Voor 2011 verwacht BSW-Solar een uitbouw van zonnestroomvermogen van ongeveer 5 Gigawatt. Aan het eind van het jaar zal er in Duitsland een totaal vermogen van zo’n 22 Gigawatt geïnstalleerd zijn. Dit dekt in Duitsland ongeveer 3 procent van het brutostroomverbruik. De ambitie is om aandeel in 2020 naar minstens 10 procent te laten groeien.

Als je die 22 Gigawatt omrekent naar opgesteld PV-vermogen per Duitse inwoner, kom je uit op 260 Watt(piek).
In Nederland, zonder stabiel beleid voor ondersteuning van duurzame energie, zitten we op een schamele 6 Watt per Nederlander… En met de huidige regering zal daar helaas weinig verandering in komen.

Bron: BSW-Solar

Een Reactie op “1 miljoen PV-installaties in Duitsland”

  1. He, leuk.

    Is natuurlijk puur symbolisch “gekozen” door BSW Solar, die het in het verleden regelmatig niet al te nauw heeft genomen met “de waarheid”. En waar ze regelmatig door Photon genadeloos over is achtervolgd.

    Tegenwoordig doen ze iets beter hun best, maar dat 1 miljoenste geval, wat nooit zo nauwkeurig “gemeten” kan zijn (of BSW Solar moet een database hebben waar ik niets van weet en waar zelfs Photon nooit achter is gekomen…), kan ook best wel in Bayern zijn neergeplempt. Desnoods op een Duits Waddeneiland.

    Maar dat “miljoen” zat er al een hele tijd aan te komen, en daarvoor mogen de Duitsers door Verhagen de hemel in worden geprezen (wat ‘ie natuurlijk nooit gaat doen, die haat het Duitse succes met PV / Erneuerbaren)…

Leave a Reply