Zie de zon schijnt door de bomen…

by berend

De uitbreiding met de vier CIS dunnefilm panelen is nu bijna een maand in bedrijf. Omdat ik vragen heb gekregen hoe de CIS panelen het in de praktijk doen, zal ik daar wat over schrijven. Het is daarbij aanlokkelijk om de meetdata van de nieuwe CIS panelen te gaan vergelijken met de al langer in bedrijf zijnde monokristallijne panelen, maar omdat de situering van de 2 installaties aanzienlijk verschilt is dat bedrieglijk, bijna oneerlijk zelfs.
Eerst even wat informatie over de 2 PV-systemen:

CIS (dunnefilm) 600 Wp Monokristallijn 1170Wp
Zonnepanelen 4 * 150 Wp (Solar Frontier) 4*165Wp (Suntech) + 3*170Wp (ET Solar)
Omvormer Mastervolt Soladin 600 2* Steca 500
Hellingshoek 15 ° 20 °
Oriëntatie ZZO Z

Grootste verschil is schaduw: de CIS panelen vangen dagelijks een pak meer schaduw dan de monokristallijne panelen. Het huis van de buren zorgt ervoor dat de CIS panelen dagelijks vanaf ongeveer 15:30 (in de wintertijd 14:30) in de schaduw komen te liggen. De 7 monokristallijne panelen hebben daar geen last van. Verder hebben beide installaties in herfst en winter last van schaduw van enkele bomen. Maar omdat de CIS panelen lager liggen, hebben die meer en langer last van schaduw.

Foto van de nieuwe set (genomen op zaterdag 19-11, rond het middaguur). De berk en eik zorgen met de laagstaande zon voor veel schaduw. Eind maart pas zal de zon weer hoog genoeg komen dat de bomen geen schaduw meer op de panelen werpen. Rechts de woning van de buren, waar de zon later op de middag achter verdwijnt.

De CIS panelen moeten het in deze tijd van het jaar dus vooral van de ochtendzon hebben. Helaas was het de afgelopen weken ’s morgens vaak mistig. Als dan ’s middags de mist was opgetrokken, konden de mono-panelen daarvan nog profiteren, in tegenstelling tot de CIS panelen.

Ondanks de vele schaduw presteren de CIS panelen boven verwachting. November is nu 20 dagen oud, de CIS panelen waren daarvan 10 dagen de beter presterende set. Voor panelen die vlakker liggen én veel minder directe zoninstraling krijgen, is dat best bijzonder.
Hieronder een grafiek met opbrengsten per set, gemeten met niet-geijkte, maar wel identieke draaischijfmeters. De waarden zijn omgerekend naar kWh per 1000 Wp.

De dagen dat de CIS panelen de bovenliggende partij waren, waren wel de minder zonnige dagen. Op echt zonnige dagen is te zien dat de monokristallijne panelen beter presteren, omdat ze langer in de zon baden. Maar bij bewolking zijn de CIS panelen superieur. Bijvoorbeeld op de geheel bewolkt verlopen 7e november deden de CIS panelen het 3x zo goed als de mono’s. (in absolute cijfers blijven dat natuurlijk wel mindere dagen, CIS of niet)

De claim van veel makers dat dunnefilmpanelen bij mindere lichtcondities beter presteren dan panelen met kristallijne zonnecellen, kan bevestigd worden. (bij mij althans)
Ik ben er nu al van overtuigd dat de keuze voor CIS panelen op het platte dak de juiste is geweest. Kristallijne panelen op diezelfde plek hadden hoogstwaarschijnlijk slechter gepresteerd. Ik ben benieuwd naar de opbrengsten wanneer  de zon weer aan kracht wint. Op naar de lente!

Een Reactie op “Zie de zon schijnt door de bomen…”

  1. De Q-Cells SMART UF 95 Wp CIGS module lijkt het (voorlopige resultaten sinds februari 2011) op de PHOTON Lab opstelling op het Avantis terrein tot nu toe zeer goed te doen.

    Eerst maar eens “een heel jaar” afwachten, maar CIGS heeft beslist een streepje voor, zo lijkt het.

    NB: De Shell Powermax Eclipse 80-C CIS dunnelaag module (sinds 2007 in de opstelling) lijkt een middenmoter te worden dit jaar.

Leave a Reply