November record-zonnig

by berend

November 2011 gaat de boeken in als zeer zonnig. Ik denk dat alle zonnepaneel bezitters die de opbrengst bijhouden een record opbrengst noteren. Bij ons geen uitzondering.
De laatste jaren was november een erg stabiele maand met immer tussen de 13 en 15 kWh/kWp. Maar 2011 zet nieuwe maatstaven; 21,7 kWh per kWp werd er door de 1,17 kW installatie geproduceerd. Zo ongeveer 50% meer dan een gemiddelde novembermaand.
De nieuwe dunnfilm-installatie (600 Wattpiek) deed het ook prima met 18 kWh/kWp.

De vele schaduw in november drukt de opbrengst nogal (vooral de nieuwe dunnefilmpanelen hebben er last van), maar dat is helaas niet anders. In absolute cijfers werd er ruim 36 kWh geproduceerd (totaal van alle 11 zonnepanelen).

Nog een grafiekje met het verloop van november-maanden van de afgelopen jaren. De productie is van de oorspronkelijke 1,17 kWh installatie. 2011 startte zonnig en bleef vrij zonnig.

Zie de pagina Opbrengst en verbruik (elek.) voor meer details.

2 Reacties op “November record-zonnig”

  1. bij was de opbrengst een stuk slechter (17kwh) , hier in het noorden is het bijna 2 weken mistig geweest . Dus dat verschilt nogal waar je soms woont in Nederland

  2. Klopt, van GoT (Gathering Tweakers) werden regelmatig deze maand trieste berichten uit het noorden des lands gemeld (maar die hebben ook vaak juist zeer goede condities, dat krijg je bij zo’n weersafhankelijk productie systeem). In het westen was het juist weer zeer zonnig.

    Net data uitgewerkt hier, productie record voor het oudste deelsysteem 35,2 kWh/kWp voor november (absoluut record, sinds ik hier meet sinds maart 2000). Kyocera modules deden het best met zelfs een spectaculaire 43,2 kWh/kWp voor november. Never seen before… šŸ™‚

    http://www.polderpv.nl/nieuws_PV84.htm#1dec2011_november_productie_record

Leave a Reply