Oneerlijke cowboys van Greenchoice

by berend

Mijn energieleverancier, Greenchoice, kwam vandaag zeer negatief in het in het nieuws.
De NMa (Nederlandse Mededingensautoriteit) heeft een boete van liefst 7,2 miljoen euro aan Greenchoice opgelegd. Reden voor de boete is dat klanten die van Greenchoice naar een andere leverancier overstapten en nog geld tegoed hadden, dit niet automatisch uitbetaald kregen. Indien die oud-klanten niet zelf aan de bel trokken voor uitbetaling, dan ondernam Greenchoice geen actie. Het ten onrechte achtergehouden geld liep op tot 8 miljoen euro. Greenchoice heeft het boetekleed aangetrokken; al het geld is inmiddels terugbetaald aan benadeelde klanten.

Ik had Greenchoice altijd hoog zitten, heb zelf ook nooit problemen gehad met jaarafrekeningen of credit-betalingen, maar dit soort praktijken is onmogelijk goed te praten. Dat de directeuren hebben moeten opstappen zegt eigenlijk al genoeg. Mijn vertrouwen in het Rotterdamse bedrijf heeft een flinke deuk opgelopen, ook al is het op de Nederlandse markt de leverancier die het louter investeert in duurzame energieproductie op Nederlandse bodem. Ik ben benieuwd hoe Greenchoice hier uitkomt.

Misschien is het tijd om naar een andere leverancier uit te kijken. Mijn “redding” komt mogelijk op precies de juiste plaats en het juiste moment. Hier in Apeldoorn zijn er serieuze plannen voor het oprichten van een lokale energiecoörporatie, genaamd deA: “duurzame energiecoöperatie Apeldoorn”.

Ik ben reeds aspirant-lid en als 1% van de Apeldoornse huishoudens (=600 huishoudens, een door deA zelfbenoemde ondergrens voor het benodigde draagvlak) meedoet, zal de coöperatie daadwerkelijk opgericht worden. Woont u in Apeldoorn en draagt u duurzame energie een warm hart toe, kijk eens op de website van deA.

3 Reacties op “Oneerlijke cowboys van Greenchoice”

 1. […] richt zoals in Apeldoorn een coöperatie op voor duurzame energie! Share this:FacebookEmailPrint This entry was posted in Duurzaamheid by Niels. Bookmark the […]

 2. Hoi Berend,
  Ik ben met je eens dat dit een kapitale fout is van Greenchoice en niet is goed te praten. Wel denk ik dat ze een oor hebben aangenaaid gekregen van de grote energie maatschappijen. Ik weet bijvoorbeeld héél zeker dat Essent precies hetzelfde doet….maar die worden niet aangepakt !!
  Ik hoop dat Greenchoice dit gaat overleven anders hebben héél véél bezitters van zonnepanelen een vet probleem.

  Ger Lemmens

 3. Berend,
  ik heb een reactie op de website van Niels Thijssen gezet. Volgens mij stinkt het en probeert de NMa (en de staat en de fossiele lobby) die vervelende vlieg plat te meppen. Evengoed hadden ze hun zaakjes goed af moeten handelen.
  Kijk ook op de weblog van Paulus Jansen.
  En kijk ook naar overstap-ellende van Vincent Dekker, die een weblog bijhoudt op de site van Trouw.
  PS. ik ben al lid van deA en ben vorig jaar tijdens de “solar day’s bij jou op bezoek geweest.

Leave a Reply