Hotfill wasmachine besteld

by berend

Onze wasmachine loopt op zijn laatste benen. De ruim 12 jaar oude Samsung die op zolder staat heeft zijn hele leven zonder enige reparatie zijn wasjes gedraaid, maar de laatste tijd is er steeds meer wasgoed dat met méér vlekken uít de machine komt dan waarmee het erin werd gestopt. Niet fijn. Reparatie is een optie, maar is een gok. We wilden eigenlijk wat anders.

Kleding wordt in wasmachines met warm tot heet water gewassen. Om onze zonneboiler nog beter te benutten, is een hot-fill wasmachine een oplossing. Een hotfill-wasmachine heeft een koud- én warmwateraansluiting. De oude Samsung had ik al ‘hotfill’ gemaakt, en dat werkte best aardig, maar nadelig was dat spoelen óók met warm water gebeurd. Spoelen gaat gewoonlijk met koud water, dus er werd toch energie verspild. De nieuwe moest dus een ‘echte’ hot-fill worden.Tweede punt; de Samsung had een centrifuge van slechts 1000 toeren en hierdoor kwam de was nooit erg droog uit de machine. En omdat we het zonder wasdroger doen (bij ons droogt alles aan waslijnen, liefst buitenshuis), moet er in de wintermaanden behoorlijk geïmproviseerd worden met de ruimte. De nieuwe moest dus een snellere centrifuge hebben.

Webshop: geen succes
In Nederland is het aanbod hot-fill wasmachines nogal beperkt. Ik heb in de stad bij enkele witgoedwinkels  geïnformeerd, maar die kwamen zonder uitzondering met een hele dure Miele op de proppen (1599 euro). Zal een prima apparaat zijn, maar ver boven ons budget.

Dus werd de zoektocht voortgezet op internet. Het aanbod werd iets groter, maar omdat de oude Samsung zo betrouwbaar was, ging de voorkeur uit naar dat merk. Samsung heeft één hotfill wasmachine in het assortiment (WF-9844 GWE), maar die wordt in Nederland helaas niet geleverd.
Electrolux EWH147313W Hot & ColdWél in Duitsland.
Eén Nederlandse webshop (met Duitse wortels), t-online-shop.nl, heeft de machine  in het assortiment. Machine besteld en betaald, maar de levering liet op zich wachten. Na twee keer uitstel met de mededeling dat de ‘levertijd onbekend’ was, heb de bestelling maar geannuleerd. Het reeds betaalde bedrag was binnen twee dagen teruggestort.

Verder zoeken
Goed, verder zoeken dus. Ik volg op het forum van Tweakers.net een topic over duurzame energie. Daar komt hotfill wassen regelmatig ter sprake, en vooral een Electrolux hot-fill machine wordt daar nogal eens aangehaald. Dus op de Electrolux-site informatie gezocht over de bewuste machine (de EWH147313W, hot-fill en 1400 toeren) en gezocht naar dealers in de buurt. Eén witgoedhandel, Hamer, bleek erg dicht in de buurt te zitten.  Bij Hamer heb ik de Electrolux EWH147313W besteld voor 599 euro. Veel bedrijven draaien tussen kerst en oudjaar op een lager pitje, maar hopelijk kan de wasmachine nog dit jaar geleverd worden.

4 Reacties op “Hotfill wasmachine besteld”

 1. interesssant, ik ken alleen Miele en zweedse AKO, vraag: waar staat dat dit een hotfill machine is ?
  informatie is Nederland over hotfill machines is hopeloos, onbegrijpelijk eigenlijk.

 2. Bosch heeft een hotfill in z`n programma alleen 7kg.
  Ik heb de Hotpoint Ariston 9kg en 11kg bekeken en wat blijkt,dat aan de achterzijde de tekst cold en hot water inlet voorkomt..dus..ooit waarschijnlijk voor UK is er een model geweest die wel die mogelijkheid had.

 3. Ik heb het type van jouw machine gewoon bij Google ingegeven en kwam uit op een prijs van 429 euro. Dat is een goede deal, lijkt me. Hier is hij verkrijgbaar: http://www.scheerenfoppen.nl/nl/witgoed/wasmachines/voorladers/electrolux/ewh147313w-wasmachine/p43711

  Helaas heb ik nog geen nieuwe machine nodig….

 4. Ik zit zelf te kijken of ik mijn (ouderwetse, cold-fill) wasmachine op de warmwaterleiding kan aansluiten om zo stroom te besparen. Mijn vraag is of dat geen effect heeft op de koude spoelgangen van de wasmachine.

  Het antwoord op deze vraag lijkt toch wel een beetje besloten in wat je schrijft.

  Je schreef:

  “maar de laatste tijd is er steeds meer wasgoed dat met méér vlekken uít de machine komt dan waarmee het erin werd gestopt”

  Op http://www.herbergpv.nl/zonneboiler/hotfill/ schrijf je:

  “Nadeel van dit ‘hotfill-systeem’: ook de spoelgang wordt met warmwater afgewerkt. Dit heeft geen negatieve effect op het wasresultaat (althans, nog niet gemerkt).”

  Maar op http://www.aeg.nl/Service–support/Veelgestelde-vragen/Vragen-wasmachines/ lees ik:

  “Kan ik mijn wasmachine op een warmwater aansluiting aansluiten?
  […] Het toevoegen van heet water kan een slecht wasresultaat opleveren, bijvoorbeeld eiwit inwerking van vlekken waardoor een vlek nooit meer is te verwijderen.”

  Kortom, ik denk dat de vlekken in je wasgoed nu juist veroorzaakt worden doordat je (oude, Samsung) wasmachine niet meer koud kan uitspoelen, omdat de wasmachine geen koud water meer in kan nemen. Je oude wasmachine was dus waarschijnlijk helemaal niet kapot; de vlekken in je wasgoed zouden nu juist het gevolg kunnen zijn van de permanente warmwateraanvoer aan je wasmachine. Zou dat de verklaring kunnen zijn?

Leave a Reply