Solar-airport Weeze Niederrhein

by berend

Op het Duitse vliegveld Weeze Niederrhein, even over de grens bij Boxmeer, is net voor de jaarwisseling een enorm solarpark aan het net gegaan. Juist op tijd om nog te profiteren van aantrekkelijke EEG-invoedtarieven voor zonnestroom, aangezien installaties die na 1 januari zijn opgeleverd een 15% lagere vergoeding ontvangen gedurende 20 jaar.

Naast de landingsbaan, tussen oude bunkers en straaljager-hangars (Weeze was tot eind jaren ’90 een Britse Air Force basis) is een veld met 60.000 zonnepanelen verrezen, goed voor een totaal vermogen van 14 megawatt. Er zijn Chinese polykristallijne modules gebruikt van rond de 235 Wp/stuk. (60.000 * 0,230 kWp = 13.800 kWp)
Om alle zonnepanelen te kunnen plaatsen heeft men hier en daar wel wat biomassa moeten oogsten (lees: bomen moeten kappen, zie kaartje hieronder), maar voor de meeste panelen hoefden geen militaire of natuurlijke obstakels verwijderd te worden.

Het zonne-energiecomplex is gebouwd op een oppervlakte van 300.00 m2 en is daarmee momenteel de grootste van Nordrhein-Westfalen, de deelstaat waarin Airport Weeze is gelegen. Het pv-complex is overigens geen eigendom van de luchthaven, maar van een investeerder uit China. Die heeft het 20 miljoen kostende project gefinancierd en strijkt dus ook ook de EEG-gelden van de productie op (21 cent/kWh). En die is niet gering: de productie van het zonnepark wordt geraamd op 13 miljoen kilowattuur per jaar, genoeg om het elektriciteitsverbruik van de luchthaven mee te dekken, of 3300 (gemiddeld verbruikende) huishoudens.

De installatie werd gestart in oktober 2011 met ruim 100 arbeiders, en mede door gunstige weersomstandigheden kon het solarpark nog voor de jaarwisseling opgeleverd worden. Op een foto hieronder is onderconstructie te zien, volgens mij zijn de ramfundamenten en montagerails van Renusol, type Terrasole.

Een paar foto’s: (klik voor een vergroting)

Bron: www.airport-weeze.com

2 Reacties op “Solar-airport Weeze Niederrhein”

  1. Dat is letterlijk op een steenworp afstand bij mij vandaan! ik voorzie een fietstochtje naar dat PV-park!

  2. 923 kWh/kWp.jaar specifieke opbrengst.

    Zal de losers in Den Haag leren (SDE 2008-2010 gemaximeerd op 850 kWh/kWp.jaar) …

    Een van velen trouwens, er is in december 3 GIGAWp bij geknald in Duitsland. Goed voor een kernsplijter klasse Borssele aan jaarproductie (4 Terawattuur) bovenop de al enorme bijbouw. Totaal in 2011 record hoeveelheid van 7,5 GWp…

Leave a Reply