Slechte aprilmaand, CIS zegeviert

by berend

April is voorbij, een maand die maar weinig zonuren kende (misschien op de laatste dag na dan). Slechts 146 kWh kwam er uit de 2 installaties (totaal 1770 Wp). Dat is nauwelijks meer dan april 2011, met het verschil dat er toen 600 Wp minder op het dak lag. Al met al de slechtste aprilmaand sinds ik panelen heb (2007).

Vermeldenswaardig is dat de nieuwe CIS-installatie (600 Wp dunnefilm panelen) voor het eerst beter presteerde dan de oudere installatie met 1170 Wp aan mono-kristallijne cellen: 85,7 kWh per kWp (CIS) tegen 80,8 kWh/Kwp (Mono-krist.). Bijzonder omdat de CIS panelen vlakker liggen dan de mono-panelen én bovendien om 16:00 allemaal in de schaduw liggen. De claim dat dunnefilm panelen beter presteren bij zwakke lichtcondities (bewolking) lijkt gerechtvaardigd, in ieder geval voor mijn CIS panelen van Solar Frontier.

Van de totale productie werd 31% (46 kWh) direct verbruikt, de rest (100 kWh) werd teruggeleverd. Ik had gedacht dat na de uitbreiding we meer zonnestroom direct zouden verbruiken, maar dat blijkt tegen te vallen. Ik denk dat ons verbruik te laag is om het eigenverbruik op te krikken.

Nog een grafiekje met het verloop van april-maanden van de afgelopen jaren. 2012 was erg slecht, bijna 50% minder dan een ‘normale’ aprilmaand.

Zie de pagina Opbrengst en verbruik (elek.) voor meer details.

9 Reacties op “Slechte aprilmaand, CIS zegeviert”

 1. Hallo Berend,

  Misschien heeft in Daarle de zon meer geschenen in april, of liggen onze panelen wat gunstiger… Ik heb uiteraard nog geen vergelijkingsmateriaal, maar met onze 3400 wp hebben wij in april 321 kwh geproduceerd. Dat is een hogere productie per wp dan bij jou. Hoewel ik wel bewust de wasmachine aanzet als de zon schijnt, hebben we van de 321 kwh productie maar liefst 221 kwh teruggeleverd.

  Groet,
  Frida

 2. 321 kWh uit 3,4 kWp is een prima resultaat, Frida.
  Volgens het KNMI heeft de Veluwe (Deelen) de minste zon van het hele land gekregen, het oosten had iets meer zonuren. Verder staan onze panelen iets vlakker dan de jouwe en krijgen in april nog wat schaduw. En is de opbrengstmeter in jouw SMA een beetje nauwkeurig? Kortom, genoeg variabelen om het verschil te verklaren.

 3. ik kon met mijn setje van 1500 watt nog 135 kwh produceren we hadden hier in Leeuwarden toch nog wel wat zonnige dagen met lage tempraturen , aflgelopen vrijdag was ook zo een dag .
  vorig jaar produceerde ik 63.5 kwh maar had toe nog maar 500 watt op ons dak liggen dat was gemiddeld een mooi stuk hoger dan dit jaar , dan zou ik op zo een 189 kwh uur zijn uitgekomen . maar de mooie dagen moeten nog komen

  zonnige groet uit Friesland

 4. Hallo Berend,

  Sinds 20 maart zijn wij de trotse eigenaar van een Pv systeem van 4140 Wp op het westen.
  En we waren al een beetje op zoek naar vergelijkingsmateriaal. Wij hebben in de april maand 302,2 kWh opgewekt en we vroegen ons af of dat goed of slecht was. Ik begrijp uit het stukje dat dit een hele slechte aprilmaand was. Wij zitten trouwens in Rotterdam.

  Groetjes
  Fam. Trapman

 5. gefeliciteerd met julie pv systeem 4140 wp , dan moet ik nog even uitbouwen met mijn 1500 wp , maar ik ben al weer aan het sparen voor de volgende 500 watt ,als ik dat vermogen had zou ik ongeveer op 360 kwh uit komen voor april , maar ik zit wel op het zuiden met mijn paneeltjes.

 6. Om de vergelijkingen maar uit te breiden: in Deventer heb ik met 3230 Wp 317 kWh opgewekt. Vorig jaar was met 421 kWh inderdaad veel beter.

 7. Dag Berend, bijzonder dat de CIS-installatie het meetbaar beter gedaan heeft in met minder gunstige zonpositie. Ik ben benieuwd hoe dit de zomer door gaat uitpakken.

  Groeten, Gerard

 8. Ik snap niet dat jullie opbrengst van april 2011 zo laag was. Dat wat juist een geweldig zonnige maand in Groningen. Met mijn 3x185Wp op een Steca produceerde ik bijna 75 kWh wat neerkomt op ruim 134 kWh/kWp! April 2012 was inderdaad een stuk slechter, want toen haalde ik zo’n 96 kWh/kWp.

 9. Anton,
  Het aantal zonuren op de Veluwe in April 2011 was laag, alleen in limburg was het nog minder. Zie kaart van KNMI. Ook is te zien dat Groningen veel meer zon kreeg dan Apeldoorn. (15% meer zonuren). De zon laat zich niet overal evenveel zien, hoort er allemaal bij.

Leave a Reply