Zonnepanelen naar verlaagde BTW-tarief (6%)

by berend


Gisteren lekten er details uit van het “Lenteakkoord” van VVD/CDA/D66/GL/CU.
Behalve miljarden aan bezuinigingen zou er in het akkoord ook een regeling opgenomen worden voor het verlagen van de aanschafkosten van een zonnestroominstallatie. Het voorstel, afkomstig van GroenLinks, is om die onder het lage (6%) BTW-tarief te laten vallen.

Uit de gelekte details zat niks over die verlaagde BTW voor zonnepanelen (de exacte invulling wordt pas na 1 juni bekend), maar website Greenem kon toch reeds enkele details melden:

 • De BTW op zonnepanelen gaat inderdaad naar 6%
 • De verlaging gaat in per 1 juli 2012
 • Het 6%-tarief geldt voor zowel de technische onderdelen (zonnepanelen, inverter) als de installatie en manuren
 • Er is nog geen volledige duidelijkheid of zonneboilers ook onder de BTW-verlaging vallen. Dit is ook nog niet uitgesloten
 • Het verschil tussen het oude, hoge, en nieuwe lage BTW tarief wordt via een subsidieregeling uitgevoerd
 • De verdere details worden momenteel door het Ministerie van Financiën uitgewerkt.

Commentaar: het wordt dus geen “simpele” verlaging van het BTW tarief, maar de BTW verlaging gaat pas achteraf, als een soort subsidie, uitgekeerd worden. Dus over de materiaal-, onderdeel- en/of installatiekosten gaat eerst “gewoon” 19% BTW, daarna kan een subsidieverzoek ingediend worden voor teruggaaf van 11 % BTW.
Mogelijk dat hiervoor Agentschap NL ingeschakeld wordt. (Agentschap NL is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Die deed enkele jaren geleden ook de Duurzame Warmte subsidieregeling voor zonneboilers.

Ik ben benieuwd of de BTW verlaging inderdaad op de onderdeel- en materiaalkosten toegepast zal worden, of dat die alleen voor de arbeidsuren (installatie) zal gelden.
Nog even geduld dus voor de exacte details. Niettemin betekent het dat investeren in zonnestroom van eigen dak alleen maar interessanter wordt!

4 Reacties op “Zonnepanelen naar verlaagde BTW-tarief (6%)”

 1. Mooi stukje text Berend.
  Maar bij ons gaat alles nu weer naar 21 % btw mijn benieuwen wat ons te wachten staat.

  gr maik klijn

 2. Leuk bedacht maar deze 6 % btw verlaging is niet bekend bij de agantschap NL en word dus ook niet gegeven.

 3. 6% altijd beter dan 21%.

 4. 6 procent altijd beter dan 21 procent

Leave a Reply