Buisisolatie zonnecollector vernieuwd

by berend

Eenmaal per jaar klim ik het dak op om de zonnepanelen schoon te boenen en de boel te inspecteren. Vorig jaar viel mij op dat de buisisolatie van de zonnecollector (een Rivusol met heatpipe-collector, geplaatst in april 2009) hier en daar wat beschadigd was. Waarschijnlijk eksters die zich vervelen en in de zachte EPDM pikken. Ik heb ik er toen niets aan gedaanĀ omdat de boiler nog goed op temperatuur kwam.

Maar dit jaar merkte ik dat het opwarmen van de boiler langzamer ging, en ook sloeg de collectorpomp eerder af dan normaal. Er moest nu dus wel iets gebeuren. Enkele weken geleden heb ik de installateur van de zonneboiler (Paul Stams van Door Zon en Wind) gevraagd of hij mij 1,5 meter van die hittebestendige Armaflex EPDM buisisolatie wilde opsturen. Afgelopen week werd een doos met 2 meter Armaflex bezorgd. Helemaal kostenloos! Paul, nogmaals bedankt voor de voortreffelijke service!

Vanmiddag heb ik het dak beklommen met de nieuwe Armaflex, een rol zwarte klustape en een stuk oude PVC buis die ik voor extra bescherming om de Armaflex wilde doen.

De beschadigingen aan de isolatie waren verergererd. Over de hele lengte was de isolatie aangevreten en in de bocht was het zelfs helemaal weg en keek je zo op de koperbuis. Ook stak de temperatuurvoeler nog maar een paar centimeters in de collector, terwijl die er voor een juiste werking ruim 20 cm. in moet zitten.

Na een half uurtje knippen en plakken was de buis weer ingepakt. Een paar foto’s van de klus: (klik op de foto’s voor een vergroting)

De isolatie om de toevoerleiding van de zonnecollector was behoorlijk toegetakeld door vogels. Waren het eksters of was het misschien toch de (zeldzame) Veluwse EPDM specht? šŸ™‚

Close-up van de weggepikte EPDM buisisolatie. De koperbuis ligt bloot en de temperatuurvoeler steekt nauwelijks meer in de collector, waardoor de pomp eerder afsloeg.

De temperatuurvoeler terug op zijn plek diep in de collector en nieuwe isolatie om de koperpijp geplakt.

Bijna klaar. De koperen buis is weer goed geisoleerd. Op het rechte deel heb ik een opengezaagde PVC afvoerpijp geklemd. Slimme vogel die daar de Armaflex nog weet te vernielen.
De bocht blijft wel een aandachtspuntje.

Het eindresultaat. De isolatie kan er weer een paar jaar tegen.
.

4 Reacties op “Buisisolatie zonnecollector vernieuwd”

  1. mooi gemaakt, de bocht zou ik met een flexible kunststof afvoer buis o.i.d. afschermen,
    wordt tijd dat ik ook eens op het dak kijk hoe de boel er bij mij voor ligt , ga deze zomer toch een oud rook kanaal verwijderen zit ik toch al op die hoogte .

  2. Niels Thijssen on mei 29th, 2012 at 12:54 am

    Ik heb afgelopen week bij mijn vlakkeplaatcollectoreen vanaf de grond gekeken, en na twee jaar zijn er nog geen happen uit de isolatie gehaald. Moet ik wel opmerken dat mijn dak behoorlijk steil is, ik schat circa 50 graden helling. Dus dat is lastiger landen voor vogels, misschien?

  3. Ha buurman, heb je de eksters al eens aan het werk gezien met de geisoleerde leidingen?
    Wij hebben een plat dak met een paar meter meer isolatie buiten liggen en zowel de horizontale als de verticale delen zijn beschadigd. Ik vraag me dan ook af of dit wel vogelgerealteerd is of dat dit b.v. insektenvraat is. Moet er misschien maar eens een webcam plaatsen om de boosdoener(s) te achterhalen.

  4. Goede tip. Ik had het vorig jaar met zilvertape geprobeerd, maar dat helpt maar weinig. PVC buis gaat het worden! Dank!

Leave a Reply