Mei 2012: CIS heeft opnieuw de overhand
by berendEven de afgelopen mei maand samenvatten. De 1e helft was matig qua aantal zonuren, de 2e helft vergoedde gelukkig veel. In totaal is er 211,4 kWh geproduceerd.
De 4 dunnefilm panelen (CIS technologie) blijven het goed doen: in mei 123,5 kWh per kWp, tegen 117,4 kWh/kWp voor de mono-panelen. Na april hadden de CIS panelen in mei dus opnieuw de overhand.
Ik krijg wel lichte twijfels: doen de CIS panelen het nu zo goed, of presteren de kristallijne panelen onder hun kunnen? Of allebei?
Deze gedachte wordt mede gevoed doordat de 4 CIS panelen (op ZZO) om 16:00 allemaal in de schaduw liggen, in tegenstelling tot de monokristallijne panelen (op pal Zuid) die in deze maanden geen schaduw krijgen.
Ons elektriciteitsverbruik is al een tijdje stabiel: ongeveer 140 kWh per maand. Met name de CV-ketel maakt het verschil: in de stookmaanden stijgt het stroomverbruik naar iets boven de 150 kWh, in de zomermaanden naar iets eronder. (in mei was de CV 2 weken off-line (stekker eruit), de zonneboiler kon in zijn eentje voor warm water zorgen)
Zie de pagina Opbrengst en verbruik (elek.) voor meer details.
Hallo Berend,
Zou de leeftijd van je mono-panelen dan nu al een rol gaan spelen?
Ik had de maand mei een productie van 132,4 Kwh per Kwp (450 kwh totaal), op pal zuid.
Groet, Frida
Hallo Berend,
In Deventer had in in mei 134,2 kWh/kWp. Ze liggen heel iets oostelijk van het zuiden.
Lijkt er wel op dat je paneeltjes wat ouderdomsverschijnselen beginnen te vertonen……
Groet,
Klaas
Onze panelen hadden last van de hitte denk ik.
De jaarlijse opbrengst van CIS (amorf in het algemeen) panelen is meestal rond de 10% beter per Wp dan de normale panelen. Dat komt door de betere prestaties met diffuus licht, en de betere prestaties als de temperatuur stijgt.
Verder zijn de Solar Frontier panelen +10%/-5% gebinned. En destijds waren ze al bezig met de introductie van de 155W panelen. Goede kans dus dat je panelen in werkelijkheid meer opleveren dan op het label staat.