deA, duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, van start

by berend

Sinds vandaag, 6-6-2012, heeft Apeldoorn een eigen energiebedrijf: duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, kortweg deA. Onder toeziend oog van een notaris werden de statuten door de oprichters getekend.

deA werd op 11 november 2010 opgericht. Vanuit een stichting is gewerkt aan de oprichting van de energiecoöperatie deA. deA wil met zonnepanelen, waterkracht en biomassa duurzame energie opwekken in Apeldoorn en leveren aan de inwoners van Apeldoorn.
Nog in het jaar 2012 zal deA klanten werven en de eerste energie leveren.

deA heeft momenteel ruim 500 (aspirant)leden, maar heeft de doelstelling op termijn 6000 klanten van lokaal opgewekte energie te voorzien.
Vanaf 6 juni kunnen bedrijven en particulieren daadwerkelijk lid worden van deA. De contributie is € 25 per jaar. Aspirant-leden krijgen de betaalde €25 als korting op de contributie van 2012. Ieder lid bezit minstens één en maximaal honderd participaties (deelnames) in deA. De kosten bedragen € 50 per participatie. Met dit ledenkapitaal wordt deA mogelijk gemaakt.

deA vestigt zich in Infocentrum Ecofactorij

De feestelijke opening vond plaats in het Informatiecentrum Ecofactorij, op het gelijknamige industrieterrein in Apeldoorn. Dit bijzonder voorgegeven pand (de beukenbladvorm is geinspireerd door het logo van de gemeente Apeldoorn) is een half jaar geleden opgeleverd en bevat diverse toepassingen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Enkele duurzame toepassingen: houtpelletkachel, warmteterugwinning van ventilatielucht, zoutwanden voor ruimteverwarming en -koeling (video) en een 10kW zonnestroominstallatie.

Fraai vormgegeven pand op de Ecofactorij. deA krijgt werkruimte op de 2e verdieping.

 

De flexibele dunnefilm zonnecelstroken van Uni-Solar presteren beneden verwachting. Naar de oorzaak wordt momenteel onderzoek gedaan.

 

Twee Mastervolt omvormers zetten de gelijkstroom uit de zonnepanelen om naar wisselstroom.

 

In de kelder staat de houtpelletkachel van de Oostenrijkse fabrikant Biotech.

 

PV presteert niet volgens verwachting
Op de zuidgevel zijn flexibele stroken zonnecellen geplaatst van de Amerikaanse fabrikant Uni-Solar en aangesloten op 2 Mastervolt omvormers. Toen ik informeerde of de 10 kilowatt PV installatie naar behoren functioneerde, kreeg ik als antwoord dat er nog wat opbrengstprobleempjes zijn. De stroomproductie blijkt liefst 40% lager te liggen dan de verwachting. De installateur heeft schaduwwerking en/of vuil op de cellen al geschrapt als mogelijke oorzaak. Mochten de problemen in de Uni-Solar zonnecelstroken zelf zitten, dan kon een oplossing (vervanging) nog wel eens lastig worden, aangezien Uni-Solar een paar maanden geleden failliet is gegaan.

2 Reacties op “deA, duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, van start”

  1. Echt goed bezig daar in Appeldoorn wou dat ze bij mij in de stad zo fanatiek waren , hier loopt bijna niemad warm voor zonne-energie , het moet gelijk geld opleveren zonder dat het iets mag kosten ,in mijn wijk met 5000 huishoudens zijn er maar 2 met panelen op het dak . dan Essent maar weer verijken , dat leverd wat op.

  2. Ik zit zelf als installateur in de groep van Energierijk Voorst. Er zijn wel meer problemen met Uni-solar. Centrosolar is gestopt met de verkoop van dunfilm er komen te veel claims binnen. Ook hoor ik via de groothandel in belgie dat er veel problemen zijn met dunfilm. Vooral de panelen zonder kaders van q-cells vertonen veel uitval. Met de verkoop van kaderloze dunfilm panelen daar zijn ze voorlopig mee gestopt.Ik heb zelf dunfilm panelen van Sharp ook daar loopt de opbrengst per jaar veel sneller terug dan ik had verwacht. Zelfs als de Uni-Solar op de Ecofactorij wel goed zouden werken, leveren ze gewoon te weinig vermogen om het gebouw energie neutraal te krijgen.

Leave a Reply