InterSolar 2012

by berend

Afgelopen week heb ik de Intersolar in München bezocht, de grootste vakbeurs op het gebied van zonne-energie in Europa.

Tijdens de Intersolar tonen bedrijven in 15 grote hallen hun handelswaar: zonnecellen, zonnepanelen, omvormers, montagesystemen, trackers,  energieopslag, zonneboilers, pv productiemachines. Wel viel mij op dat er minder stands waren dan andere jaren, soms waren zelfs vooraf geboekte stands leeg.

Belangrijkste reden voor de teruggang van het aantal exposanten is de economische crises in grote delen van de wereld. Als er kosten bespaard moeten worden, kan een reis naar zuid Duitsland net even een te grote investering zijn. Ik heb een aantal fabrikanten van zonnepanelen gesproken over de huidige staat van de PV sector. Volgens veel paneelboeren is er vrijwel geen enkele fabrikant van zonnepanelen die de volledige productiecapaciteit benut. De meeste hebben hun productie teruggeschroefd naar 50% tot 70% van de capaciteit. Door tegenvallende vraag worden panelen vaak onder de kostprijs verkocht, om toch maar afzet te houden. Hier kan geen enkele fabrikant lang mee doorgaan, dit zal ongetwijfeld voor meer faillisementen zorgen.

Bij de Duitse systeemaabieders is een verschuiving waar te nemen naar minder optimale daken. Blijkbaar zitten veel op zuid gerichte daken ‘vol’ met PV en wordt de aandacht verlegd naar oost-west oriëntaties en optimalisatie-apparaatjes om productieverlies door schaduw te minimaliseren.

Een impressie: (klik voor een vergroting)

Sanyo Solar is geschiedenis. Sinds april 2012 worden de hoogrendements HIT modules aangeboden onder de naam van moederbedrijf Panasonic.

Nieuw platdak systeem van het Duitse Soltecture. (nieuwe naam van Sulfurcell: de Berlijnse dunnefilmspecialst past geen zwavel meer toe in haar modules en wil daar in de bedrijfsnaam ook niet meer aan herinnerd worden).

De frameloze 100Wp CIGS-modules worden in de fabriek op de rvs onderconstructie geplakt. De relatief lage hellingshoek (10 graden) maakt plaatsing van veel modules mogelijk.

Populair in Duitsland zijn oost-west orientaties. Zonnepanelen zijn zo goedkoop geworden dat de minder optimale oost-west orientatie toch rendabel is te maken. Een dergelijke opstelling maakt het mogelijk veel meer modules op een dak te plaatsen in vergelijking met louter op zuid gerichte modules, zodat toch een hoge productie gehaald kan worden.

Detail van het D-Dome systeem van K2. Het is een systeem zonder paneel montagerail: de panelen worden direct op de midden- en eindsteunen bevestigd. Door de lage hellingshoek (10°) is weinig ballast benodigd. Enkele betonklinkers volstaan.

Veel aandacht voor kleine omvormers en optimalisatie systemen. Hier bij Phono Solar twee module omvormers (boven; Enphase en Power One). Eronder productieoptimalisatie van Solar Edge en Tigo. Behalve Phono Solar waren veel meer module fabrikanten die hun producten met deze optimizers aanbieden.

De nieuwe QSAR module van  CSUN. De panelen van 0,99 * 1,64 meter hebben monokristallijne zonnecellen met verbeterde temperatuurcoëfficienten. Dit resulteert in lager prestatieverlies bij hoge temperaturen en maakt het paneel uitermate geschikt voor toepassing in warme gebieden.

Behalve de meer bekende aziatische merken zoals Suntech, Trina en Jinko, waren er ook tientallen relatieve onbekenden uit het Verre Oosten. Zoals J&L Juli New Energy; opgericht in 2008, heeft de eerste jaren gebruikt om panelen te ontwikkelen en heeft nu de productie voldoende opgeschaald dat men de stap naar Europa kan maken. Op de foto een 310Wp paneel met bijna 16% module-rendement.

Bij de Duitse omvormer fabrikant Kaco viel ik in een discussie over de Duitse energievoorziening en de rol van duurzame bronnen daarin, nu en in de toekomst. Eén van de sprekers was energie-expert Dr. Volker Quaschning (op de foto met microfoon in de hand). Volgens Quaschning laten de Duitse politieke partijen zich bij het opstellen van de plannen op energiegebied nog veel te veel influisteren door de oude energiemachten, waardoor de Duitse politici in de praktijk de wensen uitvoeren van de EON’s en RWE’s. Hier in Nederland geldt hetzelfde, misschien nog wel sterker dan in Duitsland.

De nieuwe mini-omvormer van SMA, de Sunny Boy 240. Deze paneelomvormer is bedoeld voor kleinere installaties tot 2 kWp die met lastige schaduw-omstandigheden te kampen hebben. De SB240 is vooral voor de Noordamerikaanse markt ontwikkeld, maar zal wereldwijd verkrijgbaar worden. De panelen worden behalve met de + en – kabels, ook met een bus-kabel aan elkaar gekoppeld. Deze bus komt uit in een monitoringskastje, waar de prestaties en eventuele storingen zijn uit te lezen.

Van de ooit gehypte MWT Sunweb zonnecel van Solland Solar was geen spoor meer te bekennen op de InterSolar 2012. Door te hoge productiekosten is de Sunweb stilletjes van het toneel verdwenen. Andere fabrikanten proberen het ook met MWT (Metal Wrap Through); hier eentje van Canadian Solar.

En nog een MWT zonnecel. Het ziet er fraai uit, maar de vraag is of deze bijzondere cellen tegen aantrekkelijke prijzen gemaakt kunnen worden.

Een manier om vrije-veld zonnepanelen in droge gebieden van vuiligheid te ontdoen. Dit soort werktuigen hebben we in Nederland niet nodig: hier hebben we veel regenbuien.

Thuis de elektrische auto ‘voltanken’. De Solar Carport van Solarworld.

Bij Steca was een kleine plek gegund aan de gouwe ouwe StecaGrid 300/500. Door wijzigingen in de voorschriften mag deze omvormer in Duitsland niet meer verkocht worden, maar volgens de vertenwoordiger van Steca loopt de verkoop buiten Duitsland nog prima en zijn er beslist geen plannen om de productie te stoppen.

Op de buitenruimte veel elektrische auto’s. Hier de Renault Twizy, een futuristisch, maar erg plastiekerig ogend tweezitterje (achter elkaar) met 4-wiel besturing.

Mobiele oplader voor elektrische auto’s. Hier aangesloten op een Nissan Leaf.

Naast technische innovaties was er nog veel meer moois te bekijken. Bij vakbeurzen met overwegend mannelijk publiek worden de stands nogal eens opgeluisterd met mooie vrouwen en snelle auto’s. Dit jaar had Isofoton de beste van beide.
Isofoton is sponsor van het F1 team van Mercedes Grand Prix. Mercedes-coureur Nico Rosberg was ook even op de stand aanwezig.

3 Reacties op “InterSolar 2012”

 1. René van der Vlerk on juni 23rd, 2012 at 9:26 am

  even een vraag,

  Heb je ook iets gezien van hybride zonne panelen, ik ben namelijk zelf geintreseerd in deze soort panelen. Het is erg goed voor de opbrengst(koeling paneel) en je kunt met kleine dakoppervlakte toch electriciteit en warmwater creeren.ik ga namelijk een dakkapel plaatsen en daardoor verdwijnt er nogal wat oppervlakte van mijn dak waar zonneboiler en panelen liggen.

  Vrg René

 2. Berend, waarom mag de Steca 300/500 niet meer verkocht worden in Duitsland??

 3. @JAN-B: op 1-1-2012 is in Duitsland een verscherpte aansluitnorm voor kleine net-omvormers van kracht geworden.
  Alle omvormers moeten in Duitsland een zg. “ENS” (Einrichtung zur Netzüberwachung mit Schaltorgan) ingebouwd hebben (NL: inrichting voor netmonitoring).
  De rol van een ENS is om bij storingen in het PV-systeem (bijv. te grote variaties in spanning of frequentie) de omvormer van het net te scheiden. De Steca Grid omvormer heeft wel een soort ENS aan boord, maar is niet officieel gecertificeerd in Duitsland en daarom niet (meer) toegelaten.
  Een externe ENS toevoegen kan een oplossing zijn, brengt wel extra kosten met zich mee.

Leave a Reply