SCHOTT Solar volgende slachtoffer van “solar shakeout”?

by berend

Wereldwijd hebben zonnepaneel-fabrikanten grote moeite om het hoofd boven water te houden. Europese fabrikanten hebben het nog zwaarder dan hun Aziatische concurrenten, aangezien die iets meer mogelijkheden hebben om kosten te reduceren (lagere lonen en minder sociale afdracht), noodzakelijk door de enorme prijsverlagingen als gevolg van overcapaciteit en achterblijvende vraag.
Meest recente slachtoffer van de alsmaar voortdurende prijsverlagingen is SCHOTT Solar, met hoofdkwartier in Mainz (D). Nadat SCHOTT in 2010 een (op kristallijn gebaseerde) productiecapaciteit had bereikt van 450 MW/jaar had, is het nu genoodzaakt zich geheel uit de fabricage van kristallijne zonnepanelen terug te trekken. Vooralsnog buiten schot blijven de dunnefilm- (Jena, Duitsland) en CSP-divisies (New Mexico, USA).

Begin van dit jaar meldde SCHOTT al dat het ging stoppen met maken van multikristallijne wafers (basismateriaal voor zonnecellen) in Jena , Duitsland. Dat zou 290 mensen hun baan kosten, maar SCHOTT benadrukte dat het de productie van monokristallijne cellen op dezelfde locatie zou voortzetten. Maar ook de productie van monokristallijne cellen gaat nu dus stoppen, wat het totaal verlies aan arbeidsplaatsen op 870 brengt.

Het (almaar groeiende) lijstje met PV bedrijven in zwaar weer is betreurenswaardig. December 2011: Solon (800 werknemers). Maart 2012: Odersun (260 werknemers). April 2011: Q-Cells (2200 werknemers). Mei 2012: Soltecture en Sovello (1250 werknemers). Juni 2012: Solarwatt (480 werknemers). Juni 2012: Photovoltech (België, 257 werknemers)
Ik vrees dat SCHOTT (870 werknemers) niet de laatste zal zijn.

Bron: PV-Tech

Leave a Reply