Oogstmaand met nieuw record

by berend

Tot augustus verliep de zomer van 2012 nogal wisselvallig met lage zonnestroomopbrengsten. Maar een zonnig verlopen ‘oogstmaand’ maakt veel (maar niet alles) goed.
De productie van het oude systeem (1,17 kWp) scoorde met 139,1 kWh een nieuw augustus-record. Het oude augustus-record stamt uit 2009 met 137,4 kWh). De opbrengst van alle panelen te samen was 212,8 kWh, ook een nieuw record.

Omdat we in augustus 2 weken niet thuis zijn geweest, was het verbruik laag: 89 kWh. Door het grote overschot dat ontstond (124 kWh), staan we momenteel zelfs “in de min”: t/m augustus was de totale productie hoger dan ons totale verbruik, het overschot is nu 45 kWh.
Omdat de productie de komende maanden zal inzakken zullen we dit jaar toch netto afnemer blijven, ik denk dat ons netto-verbruik op maximaal 500 kWh zal blijven steken.

In de grafiek hieronder is goed te zien dat de laatste uitbreiding er vooral voor gezorgd heeft dat er meer teruggeleverd wordt. Het directe verbruik van zonnestroom zal wel iets hoger uitkomen dan voorgaande jaren, maar niet erg veel. Dit betekent dat ons eletriciteitsverbruik vooral plaatsvindt wanneer de zon niet uitbundig schijnt.


Zie de pagina Opbrengst en verbruik (elek.) voor meer details.

Leave a Reply