1 jaar CIS

by berend

Gisteren was het precies 1 jaar geleden dat 4 stuks CIS dunnefilm zonnepanelen van de Japanse fabrikant Solar Frontier bij Herberg PV aan het werk gingen.
Samen met de bestaande 7 monokristallijne panelen kwam het totale vermogen daarmee op 1770 WattPeak.

Ik heb voor CIS technologie (de lichtgevoelige laag bestaat uit koper (Copper), Indium en Selenium) gekozen omdat CIS bij zwakke lichtcondities beter presteert dan kristallijne panelen. En schaduw krijgen de CIS panelen helaas veel: dagelijks ligt alles vanaf 16:00 in de schaduw en in herfst en winter zitten ook nog enkele bomen in de weg die een paar uur de zon blokkeren.

Door de vele schaduw waren mijn verwachtingen vooraf niet al te hoog: met zo’n 420 kWh opbrengst (750 kWh/kWp) zou ik tevreden zijn.

Na 1 jaar hebben de CIS panelen (aangesloten op een Mastervolt Soladin omvormer) beter gepresteerd dan ik vooraf had ingeschat: de analoge meter registreerde 480 kWh opbrengst, precies 800 kWh/kWp.
De CIS panelen presteerden daarmee bijna gelijkwaardig aan de kristallijne panelen die in dezelfde periode op 803 kWh/kWh bleven steken. Terwijl de kristallijne panelen minder vlak liggen en veel minder schaduw krijgen.
CIS is de juiste keuze geweest voor toepassing op het schaduwrijke schuurtje.

Overigens is net 800 kWh/kWp voor de kristallijne panelen nogal magertjes: 2012 zal niet als zonnig jaar de boeken ingaan. In met name april en juni liet de zon zich te weinig zien, en dat zijn toch maanden waarin het voor de zelfopwekker moet gebeuren. Volgend jaar beter!

4 Reacties op “1 jaar CIS”

 1. Mooie opbrengst, desondanks.

  Shell zit nog over de oren in de PeeVau.

  … al gaat Solar Frontier inmiddels wel productie van de 60 MWp opstart productie faciliteit stil leggen … (900 MWp Kunitomi draait gewoon door).

  http://www.solar-frontier.com/eng/news/2012/C011163.html

  In NL is er een leverancier bij gekomen die Solar Frontier levert (een keer raden waar die ze vandaan heeft… 😉 ):

  http://www.zonnepanelenophetdak.nl/zonnepanelen/

 2. Hoi,

  ik heb rijkelijk laat beslist om nu toch panelen te leggen om onze zware energiefaktuur deels terug te winnen. Wij hebben een privesauna en zonnecenter dus die slorpen heel wat kwh/jaar (+32.000KWH)! Ook ben ik van plan dit te doen met cis panelen van Solar Frontier 160W. Omdat ze idd meer opbrengen bij slechte zon en schaduw tov andere panelen wil ik weten wat bvb de noordkant zou opbrengen maar dit uitrekenen is om gek te worden. Hoe begin je daar nu aan als je deze id praktijk niet kan toetsen? Ik wil ad Noord Oostkant 14 st leggen, ad oostzuidkant 12 st, de zuidwest kant een 12 tal en een zijde die tov een muur staat zuidwest (met andere panelen niet rendabel) 12 stuks. Maar hoe bereken je dit nu?
  Een offerte met 15 ‘gewone’ panelen van 330wp brengt me per jaar een 5.000 kWu op. Deze SFrontierpanelen zouden dus heel wat meer kunnen opbrengen omdat ik er totaal 50 kan leggen ipv 15. Misschien bestel ik ze zelf en zelf leggen, scheelt heel wat in centen.

 3. Hoi,

  ik heb rijkelijk laat beslist om nu toch panelen te leggen om onze zware energiefaktuur deels terug te winnen. Wij hebben een privesauna en zonnecenter dus die slorpen heel wat kwh/jaar (+32.000KWH)! Ook ben ik van plan dit te doen met cis panelen van Solar Frontier 160W. Omdat ze idd meer opbrengen bij slechte zon en schaduw tov andere panelen wil ik weten wat bvb de noordkant zou opbrengen maar dit uitrekenen is om gek te worden. Hoe begin je daar nu aan als je deze id praktijk niet kan toetsen? Ik wil ad Noord Oostkant 14 st leggen, ad oostzuidkant 12 st, de zuidwest kant een 12 tal en een zijde die tov een muur staat zuidwest (met andere panelen niet rendabel) 12 stuks. Maar hoe bereken je dit nu?

 4. Hoi,

  ik heb rijkelijk laat beslist om nu toch panelen te leggen om onze zware energiefaktuur deels terug te winnen. Wij hebben een privesauna en zonnecenter dus die slorpen heel wat kwh/jaar (+32.000KWH)! Msschn ben ik van plan dit te doen met cis panelen van Solar Frontier 160W. Omdat ze zgn meer opbrengen bij slechte zon en schaduw tov andere panelen. Graag wil ik weten wat bvb de noordkant zou opbrengen maar dit uitrekenen is om gek te worden. Hoe begin je daar nu aan als je deze id praktijk niet kan toetsen?

Leave a Reply