Met ijs in de zon

by berend

Vanmorgen vroor het maar het was zonnig. Rond 10:00 waren de vier dunnefilmpanelen nog flink berijpt. Toch waren de panelen aan het produceren: 88 Watt kwam er uit de set van 600 Wattpiek.
Of eigenlijk: uit de voorste 2 panelen. De achterste twee panelen liggen in de wintermaanden deels in de schaduw van de voorste twee en dat kost opbrengst. Dat is ook één van de redenen dat de 4 panelen parallel zijn aangesloten: schaduw op 1 paneel heeft geen invloed op de prestaties van een de overige, niet-beschaduwde, panelen.
Vrieskou weerhouden zonnecellen niet er niet van op elektriciteit op te wekken.

Een klein half uur later: het rijplaagje op de panelen begint te ontdooien.  Te beginnen met de achterste panelen. Waarom dit niet onlogisch is: door elektrische stroom in een materiaal dat weerstand geeft, wordt warmte ontwikkeld. Schaduw op een paneel heeft invloed heeft op de weerstand: die neemt fors toe. De achterste panelen zijn dus eerder warm.

Leave a Reply