KIWA maakt zich belachelijk met onzinnige claims

by berend

Gisteren was zonne-energie in het nieuws, alleen niet zo positief.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde op haar website (pop-up) dat zonnepanelen van de failliete Nederlandse leverancier Scheuten Solar in brand kunnen vliegen. In Nederland is het nog niet gebeurd, maar in vooral Frankrijk en Italië wel. De NVWA spreekt van minstens 15 dakbranden die aan een fout in de zonnepanelen zijn te wijten, waarvan dus nog geen enkele in Nederland.

Het probleem is een slecht contact tussen een kabel en een printplaat (de zogeheten junction box) achterop de zonnepanelen. De junction box is van het merk Alrack, type ‘Solexus’. Als op dat contact een te hoge spanning komt te staan, kan dat contact gaan vonken en kan de junction box smeulen of echt vlam vatten.

KIWA: Het is slecht gesteld met de kwaliteit van de zonnepanelen in Nederland

Meeliftend op de aandacht rond de Scheuten Solar zonnepanelen, stuurde keuringsinstantie KIWA een onheilspellend bericht de wereld in.
Volgens KIWA zal van veel in Nederland opgestelde zonnepanelen de verwachte levensduur waarschijnlijk niet gehaald worden, omdat “het vaak niet aantoonbaar is of deze zijn gekeurd, al lijkt dit volgens de meegeleverde documenten wel zo”. En ook: “Naar verwachting zal de helft van de zonne-energie installaties in Nederland over 10 jaar met moeite nog maar 60% rendement registreren”.
Claims die volstrekt niet waargemaakt kunnen worden; onderzoeksresultaten waaruit dat zou moeten blijken worden niet vrijgegeven.
Het lijkt erop dat de informatie via een “Mr. Sunshine” bij KIWA binnenkomt, een alias van “onafhankelijke tussenpersoon” Arjan Eikelenboom.

Aha, KIWA wil zonnepanelen zelf gaan certificeren

De echte reden van KIWA om zonne-energie in een kwaad daglicht te stellen is dat KIWA is gestart met een kwaliteitsregister voor zonnepanelen en omvormers. Blijkbaar heeft KIWA negatieve berichtgeving nodig om aandacht te krijgen voor hun nieuwe register.
KIWA zou een punt hebben als er geen controle is op kwaliteit van zonnepanelen, maar zo’n certificeringssysteem voor zonnepanelen is er allang: TüV Rheinland houdt zich al 30 jaar bezig met het uitvoerig testen en certificeren van zonnepanelen. Klik hier voor een video.
Ruim 500 fabrikanten van zonnepanelen laten hun producten in laboratoria van TüV Rheinland testen om internationale verkooplicenties te verkrijgen.

Maar blijkbaar wil KIWA controleren of fabrikanten van zonnepanelen hun TüV-certificaten wel terecht verdiend hebben. En KIWA doet dit door de suggestie te wekken dat de TüV-certificering ondermaats zou zijn.

Helaas hebben vele nieuwssites de nonsens van KIWA klakkeloos overgenomen, zonder de claims op waarheid te controleren. Jammer, maar dit zal niet verhinderen dat zonnestroom een grote vlucht zal nemen.  Daar is KIWA niet voor nodig.

Leave a Reply