Maart

by berend

Met het verstrijken van het eerste kwartaal lijkt ook de winter van 2013 -eindelijk- afscheid te hebben genomen. De eerste aprildagen zijn weliswaar nog wat aan de frisse kant, maar de zon schijnt in ieder geval uitbundig. Tijd om terug te blikken.

Elektriciteit.

Het maandelijkse elektriciteitsverbruik van ons huishouden is al jaren vrij constant. In de donkere “wintertijd-maanden” iets boven de 150 kWh, in de “zomertijd-maanden” iets eronder. Redenen: meer verlichting aan en de CV-combiketel die tijdens de stookmaanden voor ruim 20kWh extra eletriciteitsverbruik (per maand) zorgt.

De zonnepanelen kwamen weer uit de winterslaap: maart had een productie van 113,6 kWh, bijna 10x zo veel als januari.

Gas.

Sinds ik het gasverbruik  bijhoudt (2006) heb ik voor de maart-maand nog nooit meer dan 400 graaddagen geteld. Maart 2013 ging er dik overheen met 506 graaddagen. Het gasverbruik is daar ook naar: 101 m3; dat zijn bij ons “pre-HR++”-waarden. (sinds de gevelrenovatie in 2010 incl. 25 m2 HR++ glas is ons gasverbruik zo’n 35% gedaald).
Toch is het verbruik per graaddag met 0,19 nog prettig laag. Maar de stille hoop die ik had om in 2013 onder de 500 kuub uit te komen kan ik laten varen.

Zie de pagina’s Opbrengst en verbruik (elek.) en Gasverbruikvoor meer details.

2 Reacties op “Maart”

  1. Beste Berend,
    Kwam deze site tegen en vroeg me af hoe de opbrengsten van de afgelopen maanden zijn geweest. Verder is de informatie die op de je website staat over zonnepanelen en de zonneboiler leuk beschreven. We kijken uit naar de update m.b.t. de opbrengst van de zonnepanelen.

  2. Kiki van der Specht on juli 1st, 2013 at 11:21 am

    Goede vraag Zonneplan b.v., ik ben ook erg benieuwd naar de opbrengsten!

Leave a Reply