Verwarmen met een infrarood paneel

by berend

Zoals in de meeste huizen in Nederland wordt ook mijn woning verwarmd door aardgas te verbranden. Gaat op zich prima, met de cv ketel is de tent prima warm te houden.

Toch ben ik naar alternatieven aan het kijken om de woning te verwarmen. Een van de redenen is dat ik mijn huis wil verwarmen met zelf opgewekte energie, lokaal dus, en niet aangeleverd uit Groningen of Rusland. Maar de belangrijkste aanleiding dat ik naar een alternatieve manier van verwarmen ben gaan kijken schuilt in onderstaande grafieken (bijgewerkt tot 27 oktober):

Links de elektriciteitshuishouding door de jaren heen, rechts het gasverbruik.

Het is nu eind oktober en ik sta met elektriciteit 367 kilowattuur “in de min”: de zonnepanelen hebben dit jaar meer opgewekt dan ik heb verbruikt. Nu komen er nog enkele maanden met weinig opwek, maar 350 kWh maak ik normaal niet op in 2 maanden. Nu is een negatief verbruik bij de ‘energieleverancier’ (Greenchoice) geen groot probleem aangezien ze een ‘margeregeling’ hebben die klanten toestaat 1000 kWh méér terug te laten leveren dan ze verbruiken, tegen de volledige kWh-prijs. Maar die regeling is een geste van Greenchoice en kan eenzijdig opgeheven worden. Overigens wordt daar eerlijk over gecommuniceerd.

Door de relatief warme winter (en de zonneboiler) valt het gasverbruik ook erg mee. Als het in november en december ook zacht blijft kan het gasverbruik voor het eerst onder de 500 m3 uitkomen. En daar is wat te verdienen! Bij een verbruik beneden 500 m3/jaar geldt een gereduceerd capaciteitstarief . In mijn geval zal de korting ongeveer 100 euro bedragen.
Overigens, recht hebben op een lager tarief is één, recht krijgen is wat anders. Netbeheerders hebben truukjes om het verbruik administratief toch boven de 500 m3/jr te tillen. Maar dat is voor later zorg.

Hoe van het overschot afkomen?
Enfin, wat te doen met dat overschot. De woonkamer elektrisch verwarmen ligt het meest voor de hand, daar ben ik het meest. Een straalkacheltje kan, maar die stralingswarmte (korte golf infrarood) vind ik niet prettig.
Aangenamer vind ik lange-golf infrarood straling (niet zichtbare straling). Dat kan in huis met infrarood panelen.
Voordelen: efficient, makkelijk te installeren, en je kunt klein beginnen en eventueel later uitbreiden. Paneel aan plafond of muur, aansluiten op een stroompunt en aanstralen maar.
Er zijn tegenwoordig hele leuke setjes te koop, ook met draadloze thermostaat.
Ik heb gekozen voor een setje van webshop polarheat.nl, één 850 Watt IR paneel van Römer, met draadloze ontvanger en een thermostaat.
850 Watt is niet genoeg om als hoofdverwarming te dienen in de woonkamer (60 m3), Daarvoor zijn er eigenlijk 2 panelen van 850 Watt nodig. Maar voor bijverwarming is het prima geschikt, met name in het voor- en najaar.

Montage
Monteren gaat erg makkelijk. Paneel ophangen aan plafond of wand, aansluiten op een stroompunt en stralen maar.
Ik heb gekozen voor plafond montage. Dit heeft de voorkeur boven wandmontage omdat dat meestal minder “schaduw” geeft. IR verwarmt oppervlakten die bestraalt worden, objecten “in de schaduw” worden niet verwarmd.
Er worden houten stiftjes meegeleverd waarmee boorgaten eenvoudig afgetekend kunnen worden.
IR paneel ophangen aan 4 schroefjes, de ontvanger aansluiten op 230V, paneel aansluiten op de ontvanger en klaar is kees.

En, werkt het?
Hoe IR warmte aanvoelt is persoonlijk. Ik vind de straling van een IR paneel wel prettig. Het lijkt een beetje alsof je in de zon zit. Je voelt de stralingswarmte, ook al is de afstand tussen paneel en bank zo’n 2 meter. Kom je dichterbij het paneel, dan is de stralingswarmte sterker. Voor het efficient verwarmen van de kamer moet ik nog wat meer experimenteren. IR verwarming geeft direct warmte, maar die gaat in objecten zitten. Die objecten geven de warmte weer af aan de omgevingslucht, zodat de ruimte opwarmt. Omdat er massa verwarmd wordt, geeft dit een vertraging in warmteoverdracht. Ongeveer zoals bij vloerverwarming, al is de vertraging wel veel minder. Maar het duurt wel enkele uren voordat echt merkbaar is dat de omgevingslucht is opgewarmd.

Een paar foto’s (klik voor een vergroting)

Het IR paneel (60*120 cm) aan het plafond. Op het stroompunt zit de ontvanger, die draadloos de signalen van de thermostaat ontvangt.

Links de thermostaat en rechts een energiemeter. Het IR paneel is niet continu aan: om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen (iets boven 100 °C), schakelt het paneel regelmatig even uit.
Gemiddeld verbruik van een 850 Watt paneel is 0,6 kW/h

.

Is IR verwarming financieel aantrekkelijk?
Of IR-verwarming goedkoper is dan verwarmen met cv/aardgas is voor iedereen anders.
Voor mij is het een leuk experiment. Met het IR-paneel kan ik wellicht onder de 500 m3 gasverbruik duiken, wat een verlaging van vastrechtkosten oplevert. Verder heb ik een overschot aan zonnestroom, die ik nu nuttig kan inzetten.

Het verbruik van het IR paneel wordt gemeten, ik zal er nog op terugkomen hoeveel gas er uitgespaard wordt.

3 Reacties op “Verwarmen met een infrarood paneel”

  1. Leuke ontwikkeling, ik ben benieuwd naar je ervaring met deze techniek.
    Andere optie om het stroomoverschot te verbruiken is een warmtepomp installeren en deze aansluiten op de bestaande CV. Commerciële oplossing is bijvoorbeeld de ELGA, maar er zijn ook al vele doe het zelf projecten.

  2. Hoi, Ik heb al veel van dezelfde dingen gedaan als jij en overweeg al langere tijd ook een IR-paneel (erbij) in de woonkamer… Maar ik twijfel nog steeds over het stroomverbruik ervan.
    Kun je daar iets meer over zeggen?
    Het paneel heeft een vermogen van 850W, maar wat verbruikt het bijvoorbeeld op een avond als het bijv. 4 uur aan staat op een bepaalde temperatuur? Zal niet continue 850W zijn denk ik.

  3. Leuk om de ervaring te lezen, ik heb zelf bij de genoemde site infrarood panelen aangeschaft (sinds 1,5 jaar) een besparing van 21% t.o.v. cv gerealiseerd. Ik ben dus een groot voorstander van infrarood verwarming!

Leave a Reply