– Uitbreiding 600 Wp CIS
Eind 2011 is het zonnestroomvermogen met 600 Watt-piek uitgebreid, wat het totaal vermogen naar 1770 Wp brengt.
Op het platte dak van 3,3 x 3,3 meter heb ik 4 dunnefilm zonnepanelen van het Japanse Solar Frontier geplaatst. Vanwege de geclaimde goede prestaties bij zwakke lichtcondities (bewolking) en goede EROEI (Energy Return On Energy Investment). Produceren van een CIS paneel (Copper Indium, Selenium, de belangrijkste materialen van de fotovoltaïsche laag) vergt veel minder energie en grondstoffen dan een paneel met kristallijne cellen. En verder lijkt het mij leuk te experimenteren met nieuwe solar technieken.
De omvormer is een Mastervolt Soladin. Een nogal laag-efficiënt en lawaaiig apparaatje, maar veel keus is er helaas niet. Grote pré van de Soladin is dat hij met bijna alle typen panelen overweg kan, ook CIS panelen met nogal typische stroom- en voltage-specificaties. Als er in de toekomst een beter alternatief beschikbaar komt, dan zal ik dat zeker overwegen.
Een paar plaatjes: (klik op de foto’s voor een vergroting)
Opbrengst meten
Voor het meten van de opbrengst had ik Plugwise in gedachten. Een half jaar geleden heb ik een Plugwise basisset met 2 meetpluggen gekocht; één zit op de omvormer van de dakinstallatie, en één had ik zolang bij de koel/vrieskast geplaatst. Vandaag de koelkast-plug naar de schuur verplaatst, maar helaas: de stick vind hem niet. Blijkbaar is de afstand tussen stick en plug, het zal iets van 7 meter zijn, iets te groot. Ik moet daar nog een oplossing voor vinden, maar met de computer naar de schuur verkassen is geen optie. Voorlopig heb ik een good-old draaischijfmeter (ooit eens bij de Kijkshop gekocht) geplaatst.
Light Soaking Effect
CIS panelen van Solar Frontier hebben nog een bijzondere eigenschap: “Light Soaking Effect”. Dit effect zorgt ervoor dat de panelen onder bepaalde (zonnige) omstandigheden méér vermogen leveren dan op de sticker vermeld staat. Men zegt 10%, ik ben erg benieuwd wat dat voor de opbrengst gaat betekenen. Het zou kunnen dat onder invloed van het Light Soaking Effect de Soladin soms veel te krap bemeten is en vermogen gaat afknijpen. Mocht ik hierdoor veel opbrengst missen, dan zal ik misschien de installatie aanpassen met een extra omvormer (2 panelen op 1 omvormer). Maar dat moet de toekomst uitwijzen. Eerst maar eens kijken wat de panelen in de winter presteren.
Kosten
De kosten van deze uitbreiding komen op ongeveer EUR 2,60/Wp. Het kan tegenwoordig een stuk goedkoper met standaard doe-het-zelf pakketten met Chinese kristallijne panelen, maar ik vond de prijs niet doorslaggevend. Bovendien denk ik dat ik op dit schaduwgevoelige dak qua opbrengst beter af ben met CIS panelen.