– Uitbreiding 600 Wp CIS

Eind 2011 is het zonnestroomvermogen met 600 Watt-piek uitgebreid, wat het totaal vermogen naar 1770 Wp brengt.

Op het platte dak van 3,3 x 3,3 meter heb ik 4 dunnefilm zonnepanelen van het Japanse Solar Frontier geplaatst. Vanwege de geclaimde goede prestaties bij zwakke lichtcondities (bewolking) en goede EROEI (Energy Return On Energy Investment). Produceren van een CIS paneel (Copper Indium, Selenium, de belangrijkste materialen van de fotovoltaïsche laag) vergt veel minder energie en grondstoffen dan een paneel met kristallijne cellen. En verder lijkt het mij leuk te experimenteren met nieuwe solar technieken.

De omvormer is een Mastervolt Soladin. Een nogal laag-efficiënt en lawaaiig apparaatje, maar veel keus is er helaas niet. Grote pré van de Soladin is dat hij met bijna alle typen panelen overweg kan, ook CIS panelen met nogal typische stroom- en voltage-specificaties.  Als er in de toekomst een beter alternatief beschikbaar komt, dan zal ik dat zeker overwegen.

Een paar plaatjes: (klik op de foto’s voor een vergroting)

Achterzijde van de proefopstelling. Onder de steunen leg ik stukken rubbertegel ter bescherming van de dakbedekking.

De aluminium steunen die ik ga gebruiken, 2 stuks per paneel, heb ik zelf ontworpen en in de buurt laten maken door het bedrijf van een oud-klasgenoot. De montagerails en eindklemmen (Renusol) plus de nodige stekkers en solarkabel heb ik uit Duitsland laten komen.

De specs-sticker. Het voltage en stroomsterkte van de CIS panelen van Solar Frontier wijken nogal af van panelen met kristallijne zonnecellen.

Rails en klemmen zijn van Renusol.

Close-up van de “SF150-L”.

De nieuwe CIS panelen in de oktoberzon. Omdat de panelen in de middag in de schaduw komen te liggen, heb ik ze iets oostelijk van zuid opgesteld.

De vlakke opstelling (hellingshoek 15°) was nodig om de achterste rij niet al te veel in de schaduw van de voorste te zetten. Bovendien, doordat de panelen op deze manier weinig boven het dak uitsteken, waren ze vergunningsvrij te plaatsen.

Mastervolt Soladin omvormer. De meetapparatuur moet nog wat beter opgehangen worden.

De Plugwise-plug is momenteel “out-of reach” en geeft dus geen data door naar de computer. Moet ik nog een oplossing voor vinden.

Voor parallel aansluiten zijn extra vertakkings-stekkers (Y-stekkers) nodig. Ik had er 6 nodig (à 6 euro/stuk)

Ik had nog wat terrastegels over, die kunnen mooi als ballast dienen om de panelen op hun plaats te houden.

Opbrengst meten
Voor het meten van de opbrengst had ik Plugwise in gedachten. Een half jaar geleden heb ik een Plugwise basisset met 2 meetpluggen gekocht; één zit op de omvormer van de dakinstallatie, en één had ik zolang bij de koel/vrieskast geplaatst. Vandaag de koelkast-plug naar de schuur verplaatst, maar helaas: de stick vind hem niet. Blijkbaar is de afstand tussen stick en plug, het zal iets van 7 meter zijn, iets te groot. Ik moet daar nog een oplossing voor vinden, maar met de computer naar de schuur verkassen is geen optie. Voorlopig heb ik een good-old draaischijfmeter (ooit eens bij de Kijkshop gekocht) geplaatst.

Light Soaking Effect
CIS panelen van Solar Frontier hebben nog een bijzondere eigenschap: “Light Soaking Effect”. Dit effect zorgt ervoor dat de panelen onder bepaalde (zonnige) omstandigheden méér vermogen leveren dan op de sticker vermeld staat. Men zegt 10%, ik ben erg benieuwd wat dat voor de opbrengst gaat betekenen. Het zou kunnen dat onder invloed van het Light Soaking Effect de Soladin soms veel te krap bemeten is en vermogen gaat afknijpen. Mocht ik hierdoor veel opbrengst missen, dan zal ik misschien de installatie aanpassen met een extra omvormer (2 panelen op 1 omvormer). Maar dat moet de toekomst uitwijzen. Eerst maar eens kijken wat de panelen in de winter presteren.

Kosten
De kosten van deze uitbreiding komen op ongeveer EUR 2,60/Wp. Het kan tegenwoordig een stuk goedkoper met standaard doe-het-zelf pakketten met Chinese kristallijne panelen, maar ik vond de prijs niet doorslaggevend. Bovendien denk ik dat ik op dit schaduwgevoelige dak qua opbrengst beter af ben met CIS panelen.