– Gasverbruik
Op deze pagina wordt het gasverbruik van onze woning bijgehouden. Enkele kenmerken van onze woning:
– tussenwoning, bouwjaar 1973, inhoud +/- 350 m3.
– verwarming gebeurt met aardgas (centrale verwarming met een Remeha Quinta HR combiketel, geplaatst in maart 2007. Daarvoor stond er een AWB VR cv-ketel uit 1990 met een aparte Vaillant badgeiser voor warm tapwater).
– vloerverwarming is aanwezig op de begane grond, maar wordt (nog) niet als hoofdverwarming gebruikt.
– aardgas wordt ook gebruikt om te koken.
– we wonen er sinds medio 2005, het gasbruik is dus ook vanaf dat jaar bijgehouden.
De grafiek toont het totale gasverbruik per maand. Daaronder staat het aantal graaddagen van het stookseizoen in dat jaar (jan. t/m apr. en okt. t/m dec., totaal 212 dagen).
Graaddagen is een rekeneenheid waarmee het aantal fictieve dagen wordt aangegeven dat de gemiddelde etmaaltemperatuur beneden de 18 °C (stookgrens) ligt.
Graaddagen worden door weerstations gemeten en o.a. door adviesbureau KWA beschikbaar gesteld. Het weerstation het dichtst bij ons in de buurt is Deelen, een voormalige militiare vliegbasis op de Veluwe tussen Apeldoorn en Arnhem.
Graaddagen hebben alleen te maken met het gasverbruik voor ruimteverwarming. Het temperatuur-onafhankelijke gasverbruik (koken, warm tapwater) moet eigenlijk buiten de berekening moeten worden gelaten. Maar hoe doe je dat? Het gasverbruik voor warm tapwater en koken wordt niet apart gemeten. Hier heb ik een schatting moeten maken. Het jaargasverbruik voor koken schat ik op 50m3 en voor warm tapwater op 200 m3 (sinds de plaatsing van de zonneboiler (april 2009) op 100 m3). Dus van het totale verbruik wordt 250 m3 afgetrokken (vanaf april 2009 150 m3).
Helemaal onderaan in de grafieken staat het gasverbruik (louter voor ruimteverwarming) omgerekend per graaddag. Zo wordt de invloed van de buitentemperatuur geëlimineerd en kan het jaargasverbruik voor ruimteverwarming worden vergeleken met andere jaren. En of onze energiebesparingsmaatregelen effect hebben.
Er zijn meer variabelen die invloed hebben op het gasverbruik, die vrijwel onmogelijk in berekeningen zijn te verwerken. Zo is de gezinssamenstelling de afgelopen jaren gewijzigd en zijn we (daardoor) meer thuis dan voorheen (part-time werken, ‘papadag’). Dus een beetje nattevingerwerk blijft in berekening aanwezig.
Stookseizoen grafiek
Een grafiek van het gasverbruik tijdens het stookseizoen, op basis van graaddagen. Door (gewogen) graaddagen te gebruiken kunnen stookseizoenen van verschillende jaren met elkaar vergeleken worden.