Zonneboiler

Om ons huishouden verder te verduurzamen, is er in april 2009 een zonneboiler geinstalleerd en aangesloten op de Remeha combiketel. Vooraf heb ik onderzocht dat wij op jaarbasis ongeveer 200m3 aardgas verbruiken voor verwarming van warm water. In het algemeen wordt aangenomen dat een zonneboiler ongeveer 50% van de warmwater vraag voor zijn rekening kan nemen (’s zomers bijna volledig, ’s winters gering), dus zal het jaarlijkse gasverbruik zal naar verwachting met zo’n 100m3 afnemen. Dit kan  nog meer worden wanneer de wasmachine en vaatwasser op de zonneboiler aangesloten worden.

Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

  • een collector, die de zonnewarmte opvangt, concentreert en afgeeft aan langsstromend water.
  • een voorraadvat, waarin het opgewarmde water bewaard wordt voor later gebruik
  • een pomp, die de vloeistof in het collector-circuit rondpomt
  • een besturing, die regelt wanneer de pomp niet draait (bijvoorbeeld ’s nachts en wanneer de maximale temperatuur in het vat is bereikt) en wel draait (wanneer de temperatuur in het vat lager is dan de temperatuur in de collector)
  • een controller, waarop de temperaturen van de drie voelers afgelezen kunnen worden en systeeminstellingen gedaan kunnen worden.

De collector

De collector ligt op het dak. De collector van onze zonneboiler is geen ‘traditionele’ vlakkeplaat collector, maar een zogenaamde vacuümbuiscollector. Deze bestaat in onze situatie uit 15 dubbelwandige glazen buizen van 1,8 meter lang. In de van een warmte-absoberende coating voorziene buizen zitten koperen buisjes (zg. ‘heatpipe’) die zijn gevuld met ethanol. Onder invloed van warmte zal de ethanol verdampen, de damp stijgt vervolgens richting de collector. Daar wordt de warmte afgegeven aan het langsstromende water. De temperatuur van de ethanol zakt tot beneden het kookpunt, zal condenseren en teruglopen naar de bodem van de heatpipe, waar het proces weer opnieuw begint.

Het voorraadvat

Het voorraadvat staat op zolder, direct naast de Remeha Quinta combiketel. Het vat heeft een inhoud van 150 liter. De leverancier (Rivusol) heeft grotere vaten in zijn assortiment, maar op de plek van de boiler is de hoogte met 130 cm. beperkt.  Het 150 liter vat past met een hoogte van 120 cm net onder het plafond.

De 150 liter zonneboiler (hoogte 120 cm) staat op een vlondertje en past nèt onder het plafond. Rechts ervan het expansievat, besturing en pompgroep.

Grotere vaten hebben vaak meer dan één warmtewisselaar. Op een tweede warmtewisselaar kan bijvoorbeeld de retour van het vloerverwarmingscircuit aangesloten worden. Op die manier wordt de zonneboiler ook gebruikt als ondersteuning voor ruimteverwarming.

De inhoud van onze zonneboiler is te gering om een goede bijdrage te kunnen leveren aan ruimteverwaring en heeft derhalve slechts één warmtewisselaar. De boiler is dus alleen geschikt voor de verwarming van sanitair tapwater.

Het warme water wordt bovenin het vat afgetapt. Om te voorkomen dat er tè warm water uit de kraan komt, wordt de temperatuur direct na de boiler met een thermostatisch mengventiel verlaagd naar 65°C.

De controller

De controller is in de woonkamer gemonteerd, naast de klokthermostaat.  In de elektrabuis van de thermostaat was nog voldoende ruimte voor de 3-aderige zwakstroomkabel naar de controller.

Animatie