– Hotfill

Voordat de zonneboiler werd geplaatst, had ik al een warmwater aansluiting bij de wasmachine gemaakt. (was toch aan het verbouwen)
Met de warmwaterleiding en een mengventiel kan de wasmachine direct met warm water gevuld worden, waardoor het elektrische verwarmingselement tijdens een wasprogramma minder, of zelfs helemaal niet, in actie hoeft te komen.
Ik heb een ‘Duco’ thermostatisch mengventiel gekocht en deze tussen de kranen en de wasmachineslang gemonteerd. Met dit ventiel kan een vaste watertemperatuur ingesteld worden, tussen 35°C en 65°C.
Nadeel van dit ‘hotfill-systeem’: ook de spoelgang wordt met warmwater afgewerkt. Dit heeft geen negatieve effect op het wasresultaat (althans, nog niet gemerkt). En omdat het water toch door de zon is opgewarmd, kost dit ook geen extra energie.
Duco thermostatich mengventielEr zijn veel sjiekere hotfill-systemen te koop, zoals de MS 1002 van Martin Elektrotechnik, maar die zijn vele malen duurder dan de €40 die het Duco mengventiel + wat verloopstukken heeft gekost. Bovendien zijn er wasmachines op de markt met zowel een koudwater- als een warmwater aansluiting. Onze wasmachine is al bijna 10 jaar oud, dus bij vervanging zal ik eerder naar zo’n apparaat gaan kijken.

Enfin, de eerste wasjes met hotfill zijn gedaan. De zonneboiler was warm genoeg, dus de combiketel hoefde niet bij te springen.

Het eerste resultaat: een kort programma (45 min.) op 40°C zonder hotfill geeft een verbruik van 0.39 kWh, met hotfill slechts 0,14 kWh. Wat maar aangeeft dat de meeste energie voor een wasbeurt opgaat aan het elektrisch verwarmen van het water dat de machine inneemt. Ik ga nog meer testen doen, ook bij hogere temperaturen. Daar zou het verschil nog groter moeten zijn.

En daarna misschien ook de vaatwasser op de warmwaterleiding aansluiten. De vaatwasser werkt met vrij hoge temperaturen (55-60 °C), dus de 1,05 kWh voor een eco-programma met koud water moet met hotfill ook fors lager kunnen.